+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
09
  Naperőművel hasznosítanák a csernobili reaktor környékét
Nemzetközi kooperációban üzemelik be az első egységet, amelyet továbbiak követnének. A csernobili atomerőmű kapcsán tavaly számolhattunk be arról, hogy nemcsak elkészült, de a helyére is került az új szarkofág, amelyre a további munkálatok elvégzése, pontosabban a régi, sérült burkolat, valamint az épületek elbontása miatt lesz szükség. A reaktor környékének újbóli hasznosítása is napirenden van, ezt az első körben naperőművek révén érnék el.Csernobil ma... kép forrása: euronews

Még az év vége előtt, december folyamán állítják üzembe az első ilyen erőművet, amely egy kisebb projekt révén készült el. A hírügynökségi jelentés szerint a német Enerparc és az ukrán Rodina együttműködésével jött létre az 1 megawattos egység, amely nagyjából 1 millió euróba került, és mindössze 100 méterre helyezkedik el a reaktortól. Az egyik legfőbb cél éppen a terület újbóli hasznosítása volt, amit az ukrán kormány komoly támogatással igyekezett felgyorsítani, hiszen kilowattóránként 15 eurocentet fizetnek majd a hálózatba táplált áramért, ami kifejezetten magas szintnek számít – ezzel nyilván a magas kockázatot igyekeznek ellensúlyozni, 2030-ig beígérve a támogatást.

A környéket érintő veszélyes sugárzás miatt a mezőgazdasági tevékenység és az erdőgazdálkodás eleve kizárt, így a megújuló energia jött itt szóba, hiszen ez utóbbi esetben nem merülhetnek fel komolyabb aggályok – a kormány pedig kifejezetten olcsó áron kínálta a területet. Nem a mostani az egyetlen projekt, ami ezt a környéket érintené, a francia Engie például már gigawattos terveken gondolkodik, több kínai cég szintén nagyobb naperőműparkot építene itt fel, a fent említett német-ukrán páros pedig további 99 megawattot biztosítana a környékről.

Siker esetén csak ez a két cég 100 millió eurót költene el a különböző projektekre, ami nyilván nagyon jól jönne szomszédunknak.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz