+ A | - a | Visszaállít
2017. okt.
05
  Még mindig képes meglepetést okozni a Rosetta űrszonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A tudósok már rég lezártnak hitték a tavaly megsemmisült Rosetta űrszonda Földdel való kommunikációját, amikor váratlan dolog történt: észrevették, hogy érkezett még egy kép.
A Rosettát 12 év felfedezőmunkája után tavaly szeptember 30-án zuhant bele a 67/P Csurjumov/Geraszimenko nevű üstökösbe. Küldetése során a szonda rengeteg haszonosítható adatot és éles felvételeket is küldött haza az űrből. Egyszer még azt is sikerült lefényképeznie, amikor hegyomlás volt az üstökösön.


A képanyag feldolgozása után azonban felfigyeltek még egy, korábban nem beazonosított és nem várt adatcsomaghalmazra, melyről kiderült, hogy a hat kirakódarabot összerakva egy 23 048 bájtos kép lenne kinyerhető belőlük.

A Rosetta adása azonban – vélhetően a becsapódás miatt – három adatcsomag után megszakadt, így mindössze 12 227 bájtnyi adat jött át belőle. Ezért nem azonosította a pakkot képnek az ESA szoftvere. De göttingeni kutatók kiszúrták a csomagot, és a korábbi felvételek alapján a töredékekből rekonstruálták az utolsó fotót, amit a Rosetta zuhanás közben készített.

A szonda kameráját nem arra tervezték, hogy néhány száz méterre az üstökös felszínétől működjön, egy speciális konfigurációval azonban sikerült alacsonyabban is használhatóvá tenni. A beállítással a Rosetta 300 méteres magasság felett elmosódottan örökítette meg a felszínt, közelebbről azonban remek képeket alkotott.

A most helyreállított, 17,9-21 méterről készített felvétel például igen részletesen mutatja be a talajt.

A Rosetta 12 év alatt több mint 6 milliárd kilométert tett meg az űrben, mire elért az üstököshöz. A misszión dolgozó tudósok egyetértenek abban, hogy az űrszonda messze meghaladta minden várakozásukat, olyan hosszú ideig maradt pályáján.

forrás:/hvg/

kapcsolódó: Becsapódással ért véget a Rosetta küldetése Katt ide!
Ma becsapódik egy üstökösbe a Rosetta űrszonda Katt ide!
Földönkívüli élet van a Csuri (67P/Csurjumov-Geraszimenko) üstökösön? Katt ide!
Büdös van a Csurjumov-Geraszimenko üstökösön Katt ide!
A Csuri üstökös jégciklusa Katt ide!
A Rosetta folytatja tudományos küldetését az üstökös körül Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz