+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
17
  Hihetetlen szigetet gyártottak a hollandok, már tesztelik is
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Holland kutatók bemutatták kedden egy óriási úszó sziget modelljét, amelyen két évtizeden belül akár lakóépületeknek, kikötőknek, farmoknak, parkoknak biztosíthatnak teret.
A 87 különböző méretű úszó háromszögből épülő hatalmas, flexibilis szigethez betont vagy vasat használnának, területe három négyzetkilométer lenne, amely így a legnagyobb ilyen építmény lenne - közölte Olaf Waals, a holland tengerkutató intézet (MARIN) szakembere.


A gátépítés, a homok kiszivattyúzása nem a leghatékonyabb megoldás a tengerek mostani magas vízszintjére, a városok túlnépesedésére és az egyre élénkebb tengeri tevékenységekre - hangoztatta Waals, utalva a jelenleg használatos technológiákra.
Az úszó kikötők és városok újszerű alternatívák lehetnek, amelyek jól illenek Hollandia tengeri hagyományaihoz - tette hozzá.

A 6X8 méteres fából és polisztirénből készült modellt egy hatalmas víztartályban helyezték el, ahol a szakemberek szimulálták a szelet, a hullámokat, a viharokat, hogy bemutassák elképzelésüket néhány lehetséges befektetőnek.

Bas Bichner, a MARIN igazgatója szerint tárgyalásokat folytatnak az Amszterdamhoz közeli túlnépesedett Haarlemmermeer önkormányzatával és a Lelystad repülőtérrel egy ilyen projektről, amelyről elismerik, hogy még csak igen korai szakaszban van.

A szigetet a tengerfenékhez és a parthoz rögzítenék.

Még teszteket kell végezni arról, hogyan állná ki az építmény az időjárást, az apály-dagály jelenséget, hogyan lehet önellátó energiából és más forrásokból, miként hat az építmény a tenger élővilágára és mennyibe kerül megvalósítása.
A más európai kutatók együttműködésével folyó Space at Sea program 1,6 millió euró támogatást kapott az Európai Uniótól, hogy három éven át tanulmányozzák egy ilyen sziget felhasználásának különféle lehetőségeit, alga- vagy haltenyésztő-telepek létrehozásától városok, kikötők életre hívásáig.
"Technikailag 10-20 éven belül megvalósítható" - hangoztatta Waals.


A MARIN kutatói szerint az ilyen megoldások részét képeznék egy "kék jövőnek", amely keresi a Földet 70 százalékban borító óceánok és tengerek felhasználásának fenntartható és hosszú távú módozatait.
"Hollandiának vissza kell fordulni a víz felé. Ebben a harcban mi mindig úttörők voltunk" - mondta Buchner.


forrás:/mti/


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz