+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
21
  A Stonehenge-nél sokan ünnepelték a nyári napfordulót
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: Róza
Ma van a nyári napforduló, az év leghosszabb napja, ebből következve az év legrövidebb éjszakája. Ezzel csillagászati tekintetben indul a nyár.

Bár a hagyományok és népszokások tekintetében Szent Iván éjjele maga a nyári napforduló, ám a Föld forgási idejét nem lehet ilyen szinten összeegyeztetni mindenkori naptárjainkkal.

A két ünnep így eléggé összemosódott. Shakespeare Szentivánéji álma is a mágikus legrövidebb éjszakán játszódik, de ha pontosak akarunk lenni idén a nyári napforduló június 21-ére esett, addig Szent Iván napja június 24-e.

Már a pogányok is különböző rítusokat társítottak a nyári napfordulóhoz, melyek központi szereplője szinte minden hagyományban a tűz volt, a megtisztulást és az újjászületést jelképezve.

Tovább él a hagyomány: a Stonehenge-nél. Több száz ember gyűlt össze, most is megünnepelték a nyári napfordulót (fotó: AFP)

Az egyház is ezen a napon ünnepli Keresztelő Szent János születésétét, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett.


Így várták a napfordulót (fotó: AFP)

Éjjel hatalmas tüzeket gyújtottak, s pirkadatig körbe-körbe táncolták, vagy égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket, de akadt olyan hely is, ahol - bár nem a törököt akarták elűzni, mint az Egri csillagokban - lángoló kerekeket gurítottak le a dombokon a bő termés reményében.

A keltáknak, mint az egyik legősibb európai népnek is egyik legszentebb ünnepe volt a nyári napforduló, s ezt a hagyományt követve gyűlt össze idén is ünnepelni több száz ember a világörökség részét képző Stonehenge-nél, az egyik legismertebb kelta druida szentélynél.


forrás:/blikk.hu/


kapcsolódó: A nyári napforduló ünnepe Katt ide!
Zuhogó esőben várták a napkeltét Stonehenge-nél Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz