+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
14
  Nyolcadik merülését végzi a Cassini
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A Cassini űrszonda elvégezte nyolcadik merülését a Szaturnusz és gyűrűi között, közelről dokumentálva a bolygórendszert, miközben egyre közeledik szeptember 15-re tervezett, végső merüléséhez.

Miután a korábbi két merüléssel elhaladt a gázóriás legbelső gyűrűjének széle mellett, a szonda most könnyebb utat járt be: június 10-én 4300 kilométerre merészkedett a D-gyűrű belső szélétől az üres térben. Ezúttal nem kellett antennáját pajzsként bevetnie, ezáltal végig kommunikálhatott a Földdel. A nyolcadik átkelés hivatalosan június 13-án zárul.

A manőver során mérte a Szaturnusz gravitációját, hogy pontosabb képet kaphasson alakjáról és a gyűrűk tömegéről. A NASA, az ESA és az Olasz Űrügynökség közös űrszondája a kozmikus por elemzésére fejlesztett készülékét is bevetette, hogy megvizsgálhassa az útközben begyűjtött gyűrűrészecskéket – írja a NASA a Nagy Finálé-útikalauzban.

A szonda emellett nagy felbontásban térképezi fel a gázóriás déli féltekéjét, ezáltal a kutatók szemügyre vehetik, a szelek, felhőalakzatok és a légkör kémiai összetétele miként változik az évszakok folyamán.

Június 7-én, nyolcadik merülésére készülve fotózta le a Szaturnuszt a Cassini. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Következő manővere június 16-án esedékes gyűrűsúrolással, ekkor megpróbál ultraibolya és infravörös képeket készíteni a Szaturnusz sarki fényeiről, és tanulmányozni a gyűrűk és a légkör kölcsönhatásait.A NASA Cassini űrszondájának eddigi 5 legnagyobb felfedezése

A Nagy finálé előtt már alig több mint 14 manőver van hátra. A végső pálya a Szaturnusz légkörébe viszi majd a szondát, utolsó ereszkedése során végig méréseket végez, ennek folytán egyedülálló adatokat szolgáltat a bolygó légköréről. A manőver emellett megvédi a holdakat is a lehetséges szennyezéstől.


forrás:/hirado.hu/

kapcsolódó: Videón a Cassini első merülése Katt ide!
Nagy ürességet talált a Cassini Katt ide!

Titán felhőit fotózta a Cassini Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz