+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
06
  Veszélyben vannak a gyerekek, észrevétlenül programozzák az elméjüket
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: Róza
szerző: Gál Ildikó


Olyan módokon is károsak a gyerekeknek a reklámok, ahogy elsőre nem is gondolnánk.
Kezdetben a reklám nem az eredeti szándéka szerint, vagyis a fogyasztásra buzdítással káros a gyerekekre, hanem azért, mert a tévében látott történet követését, magát a megértést zavarja meg a reklám. Az egészen kis gyerekek a műsorok között vagy közben lejátszott reklámokat ugyanis nem tudják elkülöníteni magától a műsortól - mondta egy rádióadásban Kósa Éva pszichológus.


A későbbiekben a reklámok vonzó és birtoklásra buzdító hatásával kell számolnunk - folytatta a szakember. A gyerekek olyan környezetben, olyan bemutatásban látnak vonzó tárgyat, ételt, helyzetet, ami számukra a könnyen elérhető, megszerezhető dolgokat ígérik.
"Ami azonban kevésbé üt szöget az emberek fejébe, az az, hogy a reklámok bemutatása során szituációk kerülnek a gyerekek elméjébe, oly módon, hogy azok természetesek, rendkívül vonzók. Ilyen például, amikor a szülői magatartás valamilyen dicsérő, jóváhagyó helyzetben egy édességhez társul". Ezt is fontos dolognak tartja a pszichológus, olyasminek, amivel foglalkozni kell.

A gyerek aktuális fejlettségétől és tapasztalatától függ, hogy mikor tudja megkülönböztetni a reklámot a műsoroktól, de Kósa Éva szerint az 5-6 éves gyerekek már biztonsággal elkülönítik a kettőt.
Hatéves kor tájékán az eladási szándék felismerése és értelmezése már teljesen természetes.
A szocializáció velejárója, hogy körül vagyunk véve fogyasztásra buzdító üzenetekkel, és ehhez alkalmazkodnunk kell.

"Káros lehet az, amikor egy gyereknek örökösen és válogatás nélkül, könnyen kielégítik a reklámok keltette vágyait. Ez ugyanis a szocializációnak egy olyan aranyszabályát és ösvényét sérti meg, amelynek során meg kell tanulnunk a vágyainkat egy helyes mederben, kellő kontroll alatt tartanunk. Vagyis a fejlődés során azt kell megtanulnunk, hogy nem mindent, nem azonnal és nem feltétlenül kell megszereznünk - figyelmeztetett a szakember, hangsúlyozva, hogy ebbe a fejlődésbe zavarhat bele a reklám.

A gyerekek védtelenségét, hiszékenységét használják ki a reklámok - véli Kósa Éva, aki szerint
a szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy a reklámok által közvetített üzeneteket és üzleti szándékot felfedjék és elmagyarázzák.


forrás:/inforadio.hu/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz