+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
05
  Minden idők leggigászibb napfogyatkozása jön
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A teljes napfogyatkozás egy rendkívül speciális esemény, ugyanis csak ekkor figyelhető meg szabad szemmel a nap koronája.

A napkorona nem más, mint a Nap légkörének plazmából, azaz ionizált gázból álló legkülső rétege, ebből a táguló, kifelé áramló gázanyagából keletkezik a napszél.

A napkoronának nincsen éles határvonala, mivel folyamatosan változik a csillag mágneses mezejével párhuzamosan. Mivel azonban fele annyira fényes, mint a Hold, ezért normál esetben nem látható, mert a napfelszín egyszerűen túlragyogja azt. A teljes napfogyatkozáskor viszont megcsodálható, mert ilyenkor a Hold teljesen kitakarja a fotoszféra fényét.

Idén augusztus 21-én Oregon államtól kezdve egészen Dél-Karolináig végig lehet figyelemmel kísérni a teljes napfogyatkozást - 12 millió ember él ebben a keskeny sávban, így ez lesz eddig a legnézettebb ilyen esemény.

Folyamatosan haladva a kijelölt keskeny sávban összesen 90 percig lesz látható a jelenség.A Nap először Newport közelében tűnik el 10:16-kor helyi idő szerint, legvégül pedig a Dél-Karolinai Charlstonhoz közel 14:49-kor. A leghosszabb ideig Carbondale városban, Illinois államban lehet csodálni, várhatóan 2 perc és 40,2 másodpercig.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Napfogyatkozás lesz Magyarországon Katt ide!
Utoljára élünk át ilyen napfogyatkozást Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz