+ A | - a | Visszaállít
2017. máj.
30
  Ismét figyelik a halványuló csillagot
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
A jelenség oka akár idegen civilizáció is lehet, ezért most ismét megkezdték a megfigyelést.
Először 2015 őszén írtunk arról, hogy a KIC 8462852 jelzésű csillag esetében fokozatos halványulást figyeltek meg, a csillag előtt szabálytalan időközönként elvonuló objektumok miatt pedig a szakemberek sem tudtak egyértelmű választ adni a kérdésekre. A csillag most ismét halványulni kezdett, így igyekeznek minél több teleszkópot ebbe az irányba fordítani.


A Twitteren jelent meg a felhívás, amely a további csoportok segítségét kérte, ebben pedig kiemelték, hogy a csillag fénye 3 százalékkal gyengült – összehasonlításként gyorsan hozzáteszik ehhez, hogy egy Jupiter méretű exobolygó mindössze 1 százalékos eltérést eredményezne ebben.
A kutatók először csak sejteni vélték a folyamat beindulását, az arizonai Fairborn Obszervatórium azonban hamarosan megerősítette ezt, így további központok és amatőr csillagászok segítségét kérték, hogy minél hosszabban és minél részletesebben figyelhessék meg a csillagot, összegyűjtve minden lehetséges adatot. A munkában a Swift, a Keck, a Fairborn, valamint a Lick teleszkópja vesz részt, de itt egyéb intézetek is kiveszik részüket a munkából.

Művészi értelmezése a mintegy 1480 fényévre a Földtől távoli hipotetikus mesterséges szerkezetnek a "KIC 8462852" csillag körül (ILLU.). (szezö: Danielle Futselaar / SETI International)

Az összefogás révén egyszerre több hullámhosszon folytatódik a megfigyelés, amely megerősítést nyújthat a csillag fényét kitakaró objektumok eredetét illetően. Por jelenléte esetén a kék és az ultraibolya hullámhosszon mutatnak majd ki nagy eséseket, amennyiben azonban üstökösök száguldanak el a csillag előtt, az extra hőt regisztrálhatjuk majd a részletes adatokban – igaz, erre korábban nem került sor.

Egy esetleges idegen megastruktúra minden hullámhosszon csökkenést eredményezne, de itt lehetőség van bizonyos összetevők és mesterséges anyagok kimutatására is, bár a legvalószínűbb forgatókönyv egy általunk nem ismert jelenség bekövetkezte, aminek felvázolására most van először lehetőségünk.Fantáziakép az ötletröl, egy áthaladó üstökös a távoli „KIC 8462852” csillag mellett. (ILLU.).
(forrás: NASA / JPL-Caltech)


Az adatgyűjtés a hétvégén zajlott le, ennek kiértékelése azonban jóval hosszabb időt vehet majd igénybe.


forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Gyorshír: a Boyajian-csillag újra halványodik Katt ide!
Idegen civilizáció építménye helyett inkább kozmikus ütközésről lehet szó. Katt ide!
Titokzatos objektumot találtak az űrben Katt ide!
Megkezdődött a civilizáció keresése a bizarr fényű csillagnál Katt ide!
Megkezdődött a civilizáció keresése a bizarr fényű csillagnál Katt ide!Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz