+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
29
  Közvetlenül az agyból olvasná ki a gondolatokat a Facebook
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
A beszédfelismerés napjaink egyik legfelkapottabb trendje, de a közösségi platform és az "igazi Vasember" ennél sokkal többet szeretne. A Facebook hosszú távon egy olyan technológiáról álmodik, amelynek segítségével a gondolatokat billentyűzet vagy hang nélkül is át lehet konvertálni szöveggé.

A platform vezetői az F8 fejlesztői konferencián számos víziót vázoltak fel, melyek közül némely már rövid távon, mások mások a következő években valósulhatnak meg, míg vannak olyanok is, amelyekről még a társaság sem tudja vagy sejti, hogy mikorra fogja őket létrehozni. Az egyik ambíciózus cél az, hogy az emberek közvetlenül az agyukkal vezérelve írhassanak szavakat a számítógépükre.

Regina Dugan, a Facebook menedzsere kijelentette, hogy azt szeretnék, hogy anélkül lehessen valakinek szöveges üzenetet küldeni, hogy ehhez elő kellene venni az okostelefont.

Dugan rámutatott a Stanford Egyetemen folyó aktuális kutatásokra, amelyek keretében sikerült egy megbénult nőnek - az agyában elhelyezett kis méretű elektródák segítségével - percenként nyolc szót leírnia.

A menedzser, aki korábban a Google jövőlaboratóriumában és a DARPA amerikai ügynökségnek dolgozott, hozzátette, hogy a technológia kiszélesítésére az implantátumok nem alkalmasak. Nagyon érzékeny szenzorokat kell a fej felületén elhelyezni, de ilyen minőségű technológia ma még nem létezik, ezért fel kell találniuk. A Facebooknál egy 60 szakértőből álló csapat dolgozik a vízió megvalósításán. A csoport aktuális célja az, hogy gondolati úton sikerüljön percenként 100 szót leírni; ez sokkal gyorsabb lenne annál, mint ahogy napjainkban sokan az okostelefonjukon gépelni tudnak.

A technológia mellékhatása többek között az lehet, hogy az emberek más nyelveken is kifejezhetik magukat anélkül, hogy az adott nyelvet meg kellene tanulniuk. Dugan hangsúlyozta, hogy a Facebook számára semmiképpen sem arról van szó, hogy válogatás nélkül el akarják olvasni az emberek gondolatait. Példaként hozta fel, hogy a felhasználók sok fotót készítenek, de utána eldöntik, hogy azok közül csak néhányat osztanak meg. Ugyanez igaz a gondolatokra is: az embereknek sok gondolatuk van, de ők döntik majd el, hogy melyeket akarják másokkal is megosztani.A menedzser a Facebooknál a Building 8 nevű innovációs részleget vezeti, amelynél többek között azt is kutatják, hogyan lehet a bőrön át "hallani". Dugan bemutatott egy videót, amelyen egy nő a tesztjei során képes volt a szavakat a karján elhelyezett eszköz vibrációi alapján felismerni. Az aktuális "beszédkincs" kilenc szóból áll, ezeket a nő egy óra alatt megtanulta.


forrás:/sg.hu/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz