+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
25
  Egyre nagyobb az esély az élet jelenlétére az Enceladuson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Jools

1977-ben egy kutatócsoport olyasmit fedezett fel az óceán mélyén, amiről korábban csak elméletben feltételezték, hogy létezik: a tengerfenék egy részén hő tört elő a mélyből, helyenként forrásig hevítve a környező vizet. A hő úgynevezett hidrotermális kürtőkön keresztül áramlott felfelé, amelyekben puhatestűek, baktériumok, férgek és más, a fantasztikusan szélsőséges életmódhoz alkalmazkodott lények éltek.

A kürtőkről azóta sokan úgy vélik, hogy ezek talán a földi élet első bölcsői lehettek, hiszen a természetes képződményekben az energia és a nyersanyagok is adottak ahhoz, hogy az élet kialakulhasson. Ezért is tűnt érdekesnek, amikor 2015-ben a Szaturnusz gyűrűinek szemcséi alapján felvetődött, hogy a bolygó Enceladus nevű holdjának felszín alatti óceánjában is lehetnek ilyen képződmények.

Azóta a Szaturnusz rendszerét vizsgáló Cassini már közvetlen mintát is vett az Enceladus déli-sarki régiójában a levegőbe törő párából, amely a feltevések szerint egyenesen a mélyben található óceánból származik. A vizsgálat eredményeit most hozták nyilvánosságra, és az eredmények megerősítik, hogy jó eséllyel lehetnek hidrotermális kürtők a mélyben.

A Cassini egyik tömegspektrométere ugyanis molekuláris hidrogént azonosított a gejzírek előtörő anyagában. Amivel kapcsolatban úgy vélik a szakértők, hogy az a legnagyobb valószínűséggel a forró víz és a mélyben található kőzetek reakciójában, folyamatosan képződik. A kutatók más lehetőségeket is megvizsgáltak a hidrogén jelenlétére, azonban az alternatív magyarázatok egyike sem tűnik kielégítőnek. Például sem a hold óceánja, sem jeges kérge nem alkalmas arra, hogy hosszabb távon tárolja a hidrogént, amely aztán lassan felszabadulhat. Az anyag mennyisége pedig túl nagy ahhoz, hogy a felszíni vízjégből származ-zon a kozmikus folyamatok eredményeként.

A szakértő szerint tehát a mért mennyiségű hidrogén jelenlétére jelenleg a legjobb magyarázatnak a hidrotermális kürtők jelenléte tűnik. Ami azt jelentené, hogy a hold tengerének feneke geológiailag aktív régió, ami jelentősen növeli az ottani élet kialakulásának esélyeit. Így pedig egyre esélyesebbnek tűnik az is, hogy az Enceladus óceánja legalább mikrobiális életformákat hordoz, amelyek többek közt a hidrogénből nyerhetik energiájukat. Az azonban már egy másik kérdés, hogy ha valóban így van, mikor jutunk el odáig, hogy a mikrobák jelenlétét igazoljuk. Az Enceladus óceánjának elérése a vastag jégréteg alatt ugyanis még akkor is kemény dió lenne, ha a pénzügyi és politikai tényezőkkel nem kellene foglalkozni.

forrás:/iPon/

kapcsolódó: Lezárult az Enceladus közeli megfigyelése Katt ide!
Alkalmas lehet az életre a Szaturnusz egyik holdja Katt ide!
Hatalmas csáp van az Enceladus felszínén Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz