+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Houston – Gigantikus napkitörést észlelt az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA). A szervezet egy felvételt is közzétett, ezzel együtt pedig figyelmeztették is az embereket, hogy következményei is lehetnek az eseménynek. A kitörés ugyanis a következő napokban áramkimaradásokat is okozhat.

A felvételen látszik, ahogy a gyönyörű fények félkörívben táncolnak a Nap felszínén. A videót a csillag egy aktív területéről készítették. – Ezt a jelenséget számos alkalommal megfigyeltük már, de ez volt a leghosszabb és legtisztább jelenet, amit az elmúlt években láttunk – írta közleményében a NASA.A napkitörésnek a Földön is lehetnek következményei / Illusztráció: Northfoto/ A videó inditásához Katt ide!

A táncoló fények igazából feltöltött részecskék, ahogy a mágneses mező határán forognak. Az esemény húsz órán keresztül meg tudták figyelni. A tudósok azonban figyelmeztették az embereket, hogy milyen következményekkel is járhat egy ilyen kitörés. Ahogy a hasadék kinyílt a Nap felszínén, úgy küldi a gyors napszelet a Föld felé. Ez a hasadék egy hatalmas terület, ahol a Nap mágnesen mezeje kettévált, ezzel utat engedve a napszélnek. A szél feltöltött részecskék plazmaáramából és mágnesen térből áll. Ezek a csillag felső atmoszférájából lökődnek ki.

A napszél hétfőre virradóra éri el a Földet. Ennek következtében akár egy mérsékelten erős földmágneses vihar is létrejöhet. A Föld mágneses mezeje és atmoszférája a nagy részét felfogja a szélnek, de még így is lehetnek közvetlen hatásai. Ez a mágneses vihar kihathat az áramhálózatokra és a navigáló rendszerekre a Föld egész területén. Közvetlen hathat a kommunikációra és a rádióvételre. Egyes aggodalmak szerint még a modern civilizációnak is véget vethet. Veszélyt jelenthet repülőgépek pilótáira és az asztronautákra is, akiket sugárzás érhet ez idő alatt. Ugyanilyen viharok állnak a híres északi fények mögött. Ugyanis a feltöltött részecskék a mágneses mezőnket érve színes fényáradattá válnak.

forrás:/blikk.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz