+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
15
  Alkalmas lehet az életre a Szaturnusz egyik holdja
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Meglepő helyen bukkantak a földön kívüli élet lehetőségére amerikai kutatók: a saját naprendszerünkben, a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján, az Enceladuson – erről számol be a USA Today. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy élőlényeket nem találtak, ellenben gejzírszerűen előtörő hidrogéngázt igen. Emlékeztettek, hogy a Földön a termálvízből származó hidrogén több mikróba tápanyagaként szolgál – így pedig egy ökoszisztéma alapja is lehet.

Ezzel az új felfedezéssel a kutatók szerint közel minden olyan elem megtalálható az Enceladuson, amely a földi értelemben vett élethez szükséges, köztük szén alapú, szerves molekulák és víz is. A texasi San Antonio kutatóintézete, a Southwestern Research Institute által vezetett kutatás eredményeit a Science folyóiratban publikálták.


A kutatók víz mellett hidrogéngázt is találtak az Enceladuson (fotó: NASA)

Eddig két, az élethez nélkülözhetetlen elem, a foszfor és a kén jelenlétét még nem sikerült bizonyítani, de így is úgy vélik, hogy az Enceladus a lista élére került, ami a naprendszerben fellelhető, életre alkalmas földön kívüli égitestek listáját illeti.

A mostani felfedezés előtt már korábban kiderült, hogy a jéggolyóra hasonlító hold külső fagyott felszíne alatt egy sós óceán található. A kutatók azt is vizsgálták, hogy elég savas-e a tengervíz, és tartalmaz-e elég hidrogént és szén-dioxidot, hogy elegendő tápanyagot biztosítson a mikrobáknak, és arra jutottak, hogy bőségesen.

Sok más kutató az utóbbi eredmények hitelességében kételkedik, ettől függetlenül a szakma üdvözölte és reménykeltőnek nevezte az eredményeket.
forrás:/mno.hu/

kapcsolódó: Lezárult az Enceladus közeli megfigyelése Katt ide!
Meleg források bugyognak az Enceladus jeges felszíne alatt Katt ide!
NASA: hamarosan meglesz a földönkívüli élet Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz