+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
13
  Történelmi felfedezés: Légkört észleltek egy exobolygónál
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Először észleltek légkört a csillagászok egy Földhöz hasonló exobolygó körül, amelyet még 2015-ben fedezett fel a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudóscsoportja.
Az Astrophysical Journal című folyóiratban részletezett felfedezést az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő teleszkópja tette lehetővé.


A 2015-ben felfedezett, GJ 1132b katalógusjelű sziklás bolygó, amely tömegét tekintve 1,6-szorosa a Földnek, egy tőlünk nagyjából 39 fényévnyi távolságra lévő vörös törpe, vagyis a Napnál kisebb, hűvösebb és jóval tompább fényű égitest körül kering.

"Habár ez nem a földi értelemben vett élet felfedezését jelenti egy másik bolygón, de mindenképpen fontos lépés a helyes irányba"

- fogalmazott közleményében a kutatásban részt vevő Max Planck Csillagászati Intézet, hangsúlyozva, hogy a "GJ 1132b katalógusjelű szuperföld atmoszférájának észlelése az első alkalom, hogy légkört fedeztek fel egy, a Földhöz tömegében és sugarában is hasonló bolygó körül".

A chilei teleszkóp segítségével a szakemberek megfigyelték, hogy a GJ 1132b miként nyelte el a vörös törpéből érkező fény egy részét, amikor elhaladt előtte.

illusztráció: Fantázia rajz GJ 1132b vagy Brown Dwarf - egy Szürke törpe (forrás: detailshere.com)


Az angliai Keele Egyetemen dolgozó John Southworth szerint a bolygók légkörét alkotó molekulák különböző módon nyelik el a fényt, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megvizsgálják az atmoszféra összetételét.fotó: Esmera, forrás: businessinsider.com/Wikipedia

Az eredmények azt sugallják, hogy a GJ 1132b-t körülölelő vastag gázréteget vízgőz, metán vagy a kettő keveréke alkotja. "Az egyik lehetőség, hogy ez egy "vízi világ", amelyet forró vízgőz ölel körbe" - mondta Southworth. A szakemberek szerint azonban annak ellenére, hogy légkörrel rendelkezik, a GJ 1132b nagy valószínűséggel lakhatatlan, mivel felszíni hőmérséklete 370 Celsius-fok.
forrás:/mti/

kapcsolódó: NASA: Nincsenek a világvégére utaló jelek - avagy megint ..; Katt ide!
Extrém exobolygót találtak Katt ide!
Üstökös közeledik a Naprendszer belső része felé Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Történelmi felfedezés: Légkört észleltek egy exobolygónál ufocompany 17 ápr : 05:12 Válasz erre
Hozzászólás: 38

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Törjünk már ki egyszer a Földdel való összehasonlításból!Lakhatatlan mert 370 Celsius-fok uralkodik rajta!Az EMBER számára lakhatatlan!A Földünkön is vannak helyek melyek az ember számára lakhatatlan még is tele van élettel.Például az óceánok mélye,savas tavak stb......!Azért nem találtunk(?)még más helyeken életet,mert folyamatosa és kizárólag a Földihez hasonló helyeket keressük és kizárólag hozzánk hasonlókat!Röhej!Miért ne lehetne egészen más viszonyok közt is élet?Szerintem lehet és van is nem szénalapú,víz és oxigén igényes entitás is az Univerzumban!UfoCompany/Facebook.

UFO Company

Történelmi felfedezés: Légkört észleltek egy exobolygónál nordi 17 ápr : 05:29 Válasz erre
Hozzászólás: 640

Egyetértek veked UfoCompany...Sajnos a mai tudomomány (amit annak nevezünk) csak ennyirre képes...

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz