+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Atomokon tárol adatot az IBM
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Az IBM kutatói részlege bejelentette, hogy az eddigi legstabilabb és legmegbízhatóbb módon sikerült atomokat adattárolási célokra felhasználni, természetesen egyelőre laboratóriumi körülmények között. Amennyiben a technológiát sikerül tökéletesíteni, belátható időn belül nagy áttörést érhetünk el.


Egyetlen atomot sikerült adattárolásra felhasználni, ami áttörést hozhat magával.

A hivatalos bejelentés, valamint a beágyazott videó révén megtudhatjuk, hogy a szakembereknek mikroszkóp, extrém vákuum, valamint szintén extrém hűtés mellett sikerült egyes atomok mágneses orientációját manipulálni, ezzel pedig atomonként egy-egy bit információt eltárolni.

A csapat az extrém vákuumban a levegőmolekulák és egyéb „szennyeződések” kizárásával, a Nobel-díjat kiérdemlő Scanning Tunneling Microscope (STM), a kvantummechanika elmélete, valamint a folyékony hélium által biztosított hűtés kombinálásával valósította meg.

Igy lehetővé vált két, egymástól mindössze egyetlen nanométerre lévő atom megbízható írása és olvasása.
Összehasonlításként megjegyzik, hogy a ma széles körben használatban lévő merevlemezek nagyjából 100 ezer atomot használnak fel egyetlen bit eltárolására, vagyis a különbség jelentős.

Rövid időn belül persze még nem valószínű a megoldás elterjedése, a további tökéletesítés sikeressége esetén azonban megnyílik az út az olyan, hitelkártya méretével megegyező adattárolók megjelenése felé, amelyek az iTunes vagy a Spotify teljes katalógusát, vagyis mintegy 30 millió zeneszámot menthetnek el.

Az adattárolás sűrűsége minimum ezerszeresére ugorhat, mivel azonban az eljárás egyelőre bonyolult és drága, időre van szükség a kellő optimalizációhoz.


A csapat számára jelenleg az bizonyul a legfontosabb fejleménynek, hogy sikerült visszaigazolni az ezzel kapcsolatos korábbi jóslatokat, vagyis az egyes atomokat valóban befoghatjuk adattárolásra.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Feltalálták a jövő adathordozóját Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz