+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  SpaceX: jön a többszöri felhasználás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza


A SpaceX fellövéseiről az elmúlt hetekben is folyamatosan beszámoltunk, így a téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy itt némi változás történt a menetrendben. A szigorúbb vizsgálatok, illetve a kilövőállás helyreállítása miatt néhány héttel eltolták az első újraindítást, most azonban már nagyon közel vagyunk ehhez.

A kifejezés némileg megtévesztő lehet, ezért gyorsan szögezzük le, hogy a rakéta első fokozatának többszöri felhasználásáról van szó, amelyet a cég már indulása óta tervez. Ez kiemelten fontos szempont a költségek mérséklése terén, ám itt nagyon komoly kockázatokkal is számolnunk kell, hiszen a rakéták esetében egyetlen indítás is súlyos problémákat vet fel, a többszöri felhasználás pedig (természetesen) tovább növeli annak rizikóját, hogy valamilyen probléma merül fel az indítás és az emelkedés során. Ez persze nem tántorítja el Musk csapatát az eredeti elképzelés megvalósításától, így néhány héten belül ismét útnak indul egy korábban visszahozott Falcon 9, mégpedig a luxemburgi SES SA műholdjával.Most először használnak fel újra egy rakétát, ami fontos mérföldkő a költségek leszorításában.

A SpaceX az elmúlt másfél évben az első lépcsők visszahozására koncentrált, itt pedig végül teljes sikert értek el. 2015 végén a szárazföldre szállt le egy rakétájuk, 2016-ban pedig sikerült rutinműveletté varázsolni a drónhajóra történő leszállást, amely korábban többször meghiúsult. Idén összesen 6, korábban már repült Falcon 9 újbóli bevetésére kerül sor, így ha esetleg némelyik próbálkozás kudarcba fullad, bőven lesz még további alkalom az ismétlésre.


A cég egyébként 4,2 milliárd szerződést kötött a NASA-val, amely a Nemzetközi Úrállomás utánpótlását, valamint az űrhajósok szállítását is tartalmazza. Idén a Dragon kapszula második változatát legénység nélkül küldenék az ISS-re, ezt 2018 második negyedévében követné az első legénység.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX Katt ide!
Sikeres volt a SpaceX fellövése Katt ide!
Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz