+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
01
  Űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Már a jövő év vége felé űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX amerikai magáncég. Elon Musk, a vállalat tulajdonosa - aki egyben az elektromos autókat gyártó Tesla vállalat birtokosa is - hétfőn jelentette be ezt telefonos sajtókonferenciáján, nem kis meglepetést okozva.

Azt mondta, hogy az újfajta, emberek szállítására alkalmas Dragon űrhajó fogja megtenni a Hold körüli utat két űrturistával, akik ezért "jelentős összeget" fizettek előre.
Nem fedte fel a vállalkozó kedvű űrturisták kilétét, sem azt, hogy mennyit fizettek. Csak annyit volt hajlandó róluk elárulni, hogy "nem hollywoodiak", ők keresték meg az ötlettel a cégét, és tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen űrrepülés milyen kockázatokkal jár.

A vállalat Dragon típusú teherűrhajói már most is rendszeresen szállítanak rakományt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), legutóbb kilenc nappal ezelőtt indult útnak az ISS-re egy ilyen űrhajó, immár tizedszer.

Elon Musk (fotó:APF)

A Dragon új, továbbfejlesztett változata először az ISS-re szállít majd rakományt a NASA megbízásából, erre várhatóan még az idei évben sor kerül, majd a jövő év közepén asztronautákat is visz majd az ISS-re. Csak ezután, hat hónappal később, a jövő év vége felé következik majd a "magánmisszió", a Hold megkerülése, illetve a visszatérés a Földre. Ez teljesen automata üzemmódban történik majd.

Az űrkapszulát az egyelőre még fejlesztés alatt álló Falcon 9 típusú nehéz hordozórakéta viszi fel az űrbe. A hordozórakéta első tesztrepülései idén nyáron kezdődnek. Musk szerint bőven van még idő arra, hogy elvégezzék a szükséges teszteket az űrhajósok szállítására alkalmas Dragon űrkapszulával és a hordozórakétával.

A bátor jelentkezők nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni, hogy "jól ismerik egymást", és komoly összeget áldoznak a nem mindennapi kalandra. Vezetni persze nem engedik őket, az űrturistákat robotpilóta fuvarozza majd el a Holdhoz a földi irányítóközpont felügyelete mellett. Fizikai felkészítésüket még az idén megkezdik.

Musk szerint a Hold körüli útra induló Dragont ugyanabból a floridai űrközpontból, Cape Canaveralból bocsátják fel, ahonnan startoltak annak idején az Apollo program űrmissziói.Elon Musk előad (AFP PHOTO / Hector-Guerrero)

A NASA alig három napja, a hét végén jelentette be, Donald Trump elnök arra kérte, vizsgálja meg, lehetséges-e űrhajósok részvételével megtenni már az első tesztrepülést a Hold körül a kifejlesztés alatt álló Orion amerikai űrkapszulával, amelyet minden korábbinál nagyobb teljesítményű rakétával bocsátanának fel, az eredeti tervek szerint elsőként 2018 végén és legénység nélkül.

Az Oriont és a Space Launch System (SLS) nevű óriásrakétát arra szánják, hogy a 2020-as években embert küldjenek egy aszteroidára, a 2030-as években pedig a Marsra. A SLS-rakéta négyszer nagyobb, és jóval erősebb minden eddigi amerikai rakétánál.

Ha a szakemberek megvalósíthatónak ítélik a korai emberes küldetést, akkor az Orion két asztronautával a fedélzetén keringene 2019 közepe táján a Hold körül nyolc-kilenc napon át, hasonlóan ahhoz, ahogy 1968-ban az Apollo-8 misszió megelőzte az egy évvel későbbi holdraszállást. Az egyhetes utazás alatt a SpaceX űrhajója megkerüli a Holdat, majd rövid kiruccanást tesz a mélyűrbe, mielőtt visszatérne a Földre. A cég azzal a Dragon 2 űrhajóval küldi fel a turistákat az űrbe, amivel a NASA asztronautáit fogja az ISS Nemzetközi Űrállomásra szállítani. A fellövéshez egy Falcon Heavy rakétát használnak majd. "Nagyon izgalmas küldetésnek ígérkezik, ami felhívja majd a világ figyelmét a mélyűrre" - jelentette ki Musk

(paramoral)


forrás:/mti/

kapcsolódó: Trump újra embert küldene a Holdra Katt ide!
Emberekkel repülne először a NASA új rakétája Katt ide!
Űrhajósokkal és katonai műholdakkal bővít a SpaceX Katt ide!
Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz