+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
21
  Sikeres volt a SpaceX fellövése
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Még a hónap elején számoltunk be arról, hogy némileg módosul a SpaceX menetrendje, hiszen az eredetileg akkorra tervezett küldetést elhalasztották, ehelyett pedig az utánpótlási célokat kitűző CRS-10 került előre, mint a soron következő lépés. Erre most került sor, az indítás pedig teljes siker volt.A cég újabb rakétát juttatott fel, a visszatérés pedig lassan rutinműveletté válik.

Nem minden ment zökkenőmentesen, hiszen az eredeti elképzelés szerint szombaton indult volna útnak a rakéta, ezt azonban maga Elon Musk fújta le, miután az egyik szenzor anomáliát jelzett az irányítórendszerben. Állításuk szerint mindössze 1 százalék esély volt arra, hogy ez komolyabb gondokat okozzon, de ezt sem akarták megkockáztatni, ezért inkább elhalasztották a rajtot. Egy nappal később azonban ismét megpróbálkoztak ezzel, és ezúttal minden klappolt, hiszen a rakéta a tervezett időpontban startolt el, elérte a számára kijelölt magasságot, az első lépcső visszatért a szárazföldön számára kijelölt pozícióba (ez a Cape Canaveral bázison található LZ-1 volt, vagyis nem a tengeren hánykolódó drónhajó), míg a második lépcső pályára állította a Dragon teherkapszulát, amely ezúttal is a Nemzetközi Űrállomásra szánt utánpótlást vitte magával.


A fellövéshez a 14. perchez, a leszálláshoz a 22. perchez kell tekerni

A találkozó nagyjából két napot vesz igénybe, ennél azonban talán fontosabb, hogy most először vették igénybe a Launch Complex 39A névre hallgató kilövőállást, amely annak idején 12 hatalmas Saturn-V rakéta indítását tette lehetővé, ezután pedig az űrsiklókat szolgálta ki, egészen azok nyugdíjazásáig. A SpaceX még 2014-ben bérelte ki 10 évre a kilövőállást, innen összesen 20 küldetés indulna útnak, a NASA pedig most még szorosabban figyeli a Falcon 9 teljesítményét, hiszen ez döntő szerepet játszik majd az emberekkel lebonyolítandó expedíciók jóváhagyásában.

Ahogy korábban írtuk, a következő állomás az EchoStar 23 néven futó küldetés lesz, amely kommunikációs műholdakat visz majd fel, első alkalommal használva fel egy visszatért első lépcsőt.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Készen áll a visszatérésre a SpaceX Katt ide!
Sikerrel tért vissza a SpaceX rakétája Katt ide!
Példátlan probléma okozta a SpaceX robbanását Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz