+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
25
  Idegen civilizáció építménye helyett inkább kozmikus ütközésről lehet szó.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
2015 őszén adtunk hírt a Kepler űrtávcsővel végzett érdekes megfigyelésről, amely a KIC 8462852 névre keresztelt csillag jellemzőivel volt kapcsolatos. A fokozatosan halványuló fény, valamint a csillag előtt szabálytalan időközönként elvonuló objektumok miatt a szakemberek tanácstalanul vakarták fejüket, itt pedig több egyéb lehetőség mellett felmerült, hogy egy fejlett civilizáció által épített szuperstruktúra csapolja meg annak energiáját. Most egy ettől eltérő megoldás merült fel.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society lapján közzétetttanulmány készítői szerint inkább arról lehet szó, hogy a tőlünk nagyjából 1480 fényévre lévő csillag – amely a 100 napon keresztül végzett megfigyelés alatt többször elhalványult, egyes esetekben 22 százalékot veszítve fényéből – egy bolygóval ütközött, az ezt követő időszakban pedig lassan, fokozatosan tér vissza eredeti fényességéhez.

Az egymást követő halványulásokat megmagyarázhatja az esetleges törmelék, amely az ütközés után visszamaradhatott, ez ugyanis valóságos káoszt teremthet a csillag körül, időről-időre kitakarva fényének egy részét, amit persze a Kepler rögtön érzékel.

Egy másik eshetőség szerint a Tabby’s Star nem a Földhöz hasonló, szilárd égitesttel karambolozott, tehát nem annak magját fogyasztja el, miközben a környéken lévő gáz és por halványítja el fényét, hanem egy Jupiterhez hasonló gázóriással, amelynek számos holdja még mindig a környéken van, és inkább ezek okozzák az időszakos elhalványulást. Azt persze nem tudjuk, hogy mi okozhat egy ilyen ütközést, de rögtön felmerül, hogy mintegy 1000 CSE-n belül ott lehet egy másik csillag, amely a veszélyes pályára „löki” a halálra ítélt égitestet, még úgy is, hogy tömege az első csillaghoz képest jóval kisebb – ez akár annak fele is lehet.

Komoly eshetőség van arra, hogy számos ilyen csillag lehet az Univerzumban, még akár saját galaxisunkon belül is, hiszen a Kepler mindössze 100 ezer csillagot figyelt meg, a mintavétel tehát igencsak alacsony.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Nem idegen civilizáció okozta a rejtélyes csillag elhalványulásait
Megkezdődött a civilizáció keresése a bizarr fényű csillagnál Katt ide!
Mégis egy idegen civilizáció nyomára bukkantunk? Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz