+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
19
  A sötét anyag megöli a galaxisokat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Közelebb kerültek a galaxisok halála titkának megfejtéséhez ausztrál kutatók: úgy vélik, a sötét anyag is felelős lehet a galaxisok elhalásáért.A perthi Curtin Egyetem és Nyugat-ausztráliai Egyetem együttműködésével létrehozott Nemzetközi Radioasztronómiai Kutatóközpont munkatársai 11 ezer galaxisban vizsgálták a sötét anyag hatását.

Megállapították, hogy amikor a gáz gyorsan távozik a galaxisból, eltűnnek a csillagok építőelemei, így ez gyakorlatilag "megöli a galaxist" – mondta el Toby Brown, a melbourne-i Swinburne Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
Mint kifejtette, a galaxisok sötétanyag-felhőbe vannak ágyazva, melyet sötétanyag-gyűrűnek nevezünk. Létükre a gravitációjuknak a galaxis szerkezetére és mozgására kifejtett hatásából következtetnek a kutatók.Fantáziajz: a sötét anyag megöli a galaxisokat (forrás: livescience)

A gyűrűk azonban nem stabilak, a galaxisok életük során különböző erősségű és méretű gyűrűkön haladhatnak át. Amikor a galaxisok keresztülesnek a nagyobb gyűrűkön, a köztük lévő hatalmas hőmérsékletű intergalaktikus plazma eltünteti a galaxis gázait egy gyors folyamattal, az úgynevezett torlónyomásos lecsupaszítással.
Úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas kozmikus seprűt, amely jön és fizikailag kisöpri a gázt a galaxisból"
– mondta Brown.

A szakértő szerint azonban nem a torlónyomásos lecsupaszítás az egyetlen út, amely a galaxisok halálához vezet: a galaxisok "meg is fulladhatnak".
Fulladás akkor következik be, ha a gáz a csillagok képződésével gyorsabban fogy, mint ahogy újratermelődik és a galaxis "éhen hal". Ez egy lassan ható folyamat. A torlónyomásos lecsupaszítással viszont – csillagászati szempontból – nagyon gyorsan, néhány tízmillió év alatt távozik a gáz.

forrás:/origo/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
A sötét anyag megöli a galaxisokat ufocompany 19 jan : 11:25 Válasz erre
Hozzászólás: 38

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Megint egy "csak kapjuk meg a további kutatásokhoz a pénzt" elmélet!A sötét anyagról egyenlőre az Emberiség tudása egyenlő a nullával és még is ilyen "tudományos" teóriák születnek felhasználásával!Sötét anyag = valamivel meg kell magyarázni amit nem értünk! UfoCompany/Facebook.

UFO Company

A sötét anyag megöli a galaxisokat Róza 20 jan : 07:42 Válasz erre
Hozzászólás: 52

Nahát, ufocompany !
Ha tudnád, mennyit szoktam én poénkodni a sötét anyag meg a fekete lyuk kifejezésekkel... Nem vagyok tudós, megengedem magamnak, és akad aki úgy reagál, hogy érti

Meglátjuk-e a sötét anyagot? Katt ide!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz