+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
19
  2 milliárd dolláros gigaperbe keveredett a Facebook, behívják Zuckerberget is
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Könnyen lehet, hogy rekordméretű kártérítésre kötelezik a Facebookot a virtuálisvalóság-szemüvege miatt. A kulcsfigura a Doom atyja lehet, akit azzal vádolnak, hogy korábbi munkaadójától egyszerűen átlopta a technológiát. Könnyen lehet, hogy az év legnagyobb technológiai pere indul meg a napokban, ahol a tét nem kevesebb, mint 2 milliárd dollár – ennyiért vásárolta fel anno a Facebook az Oculust, és ennyit követel most Zuckerbergéktől a ZeniMax. A texasi bíróság a napokban hallgatja meg a Facebook atyját, Mark Zuckerberget, az Oculus-alapító Palmer Luckyt, valamint annak vezérigazgatóját, Brendan Iribét. A pert a ZeniMax nevű cég indította, akik nem kevesebbet állítanak, mint hogy az Oculus Rift a tőlük ellopott terveken alapszik.

Az ügy kulcsfigurája az a John Carmack lehet, aki 2013-ban hagyta ott a ZeniMaxot és pártolt át az Oculushoz. A cég ügyvédje, Toni Sammi szerint Carmack szerzői jogokat sértett, állításuk szerint ugyanis a ZeniMax által fejlesztett szoftver terveit és részleteit az Oculushoz vitte át.

A Facebook szerint mindez csupán üres vádaskodás azért, mert a ZeniMax elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy a Facebookot beelőzve fektessen a VR-cégbe.

Az Oculus korábban a cég, 2, majd 15 százalékát ajánlotta fel a ZeniMaxnak, cserébe utóbbinak kellett volna a szoftvereket és a játékokat szállítani az eszközre. Beth Wilkinson, a Facebook ügyvédje szerint a cég mindkét ajánlatot elutasította, és most ezt a hibát akarják kiküszöbölni.

A ZeniMax még 2014-ben perelte be az Oculust, közvetlenül azután, hogy Zuckerbergék bejelentették a felvásárlást, valamint a Facebook felé is jelezték a lehetséges szerzői jogi problémákat.

John Carmack, a per egyik érintettje, fején a per másik érintettjével. forrás: Oculus

A cég szerint a Facebook gyorsan nyélbe akarta ütni az üzletet, ezért nem világították át az Oculust rendesen, valamint figyelmen kívül hagyták a ZeniMax figyelmeztetését is.A beszámoló szerint Carmack korábban beismerte, hogy információt és kódot lopott a ZeniMaxtól. A Doom atyja szerint az általa megszerzett emailek azonban csak néhány kódtöredéket tartalmaztak, ellenben azokkal a csatolmányokkal, amik a levelekkel együtt voltak.

A ZeniMax szerint Carmack emellett segített az Oculusnak abban, hogy kiket kellene elcsábítani a cégtől. Egy általa küldött 2014-es emailben például négy, az id Software-nél dolgozó embert jelölt meg, akik közül ketten mérnökként dolgoztak a cégnél. Az ügyben a napokban Zuckerberget hallgatják meg először, majd Luckey és Iribe lesz a következő.

forrás:/hvg/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz