+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
18
  Messziről jöhetett a kilencedik bolygó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az úgynevezett kilencedik bolygó az elmúlt években többször szóba került már, itt számos különböző elmélet van annak elhelyezkedésére és eredetére vonatkozóan. Az újonnan közzétett szimulációk viszont arra utalnak, hogy ez az égitest messziről jöhetett, a Nap tehát véletlenül kapta el.

Az American Astronomical Science találkozóján mutatták be az Új-Mexikói Állami Egyetem két kutatójának közös munkáját, amely a bolygó valószínű eredetét vette górcső alá. Tekintettel arra, hogy ezen planéta létezését eddig nem sikerült visszaigazolni, pusztán elméletekről beszélhetünk, de azt már két évvel ezelőtt megjósolták, hogy ez valóban megtalálható a Naprendszerben, bár a Naptól való távolsága igencsak nagy, hiszen ez kereken 1000 CSE lenne, tehát ezerszer távolabb helyezkedik el csillagunktól, mint a Föld. A méretet tekintve nagyjából tízszeres lehet az eltérés (az említett égitest javára), a most lefuttatott 156 különböző szimuláció azonban a valószínű eredetre koncentrált, tehát nem ezen teóriákat igyekeztek visszaigazolni vagy éppen megcáfolni.

Erre gyanakodik két szakember, akik számítógépes szimulációkat használtak fel.

A duó szerint nagy valószínűséggel vándorló bolygóról van szó, amely eléggé közel került a Naphoz, így az befogta, és később itt tartotta, közvetlen szomszédságunkban. Ez a szomszédság persze relatív, hiszen számunkra a Plútó is meglehetősen távolinak tűnik (lásd a New Horizons küldetést), ez a törpebolygó azonban mindössze 40 CSE-re található a Naptól, tehát mindenképpen óriási távolságokról van szó. A szimulációk sem jutottak mindig ugyanarra az eredményre, 60 százalékuk azt mutatta, hogy egy ilyen vándorbolygó egyszerűen áthaladt a Naprendszeren (esetleg magával vitt egy kisebb bolygót), az esetek 40 százalékában azonban megragadt a környéken és azóta is itt kering, nagyjából a korábban megjósolt távolságban – mérete pedig nem haladja meg a Neptunuszét.

A csillagászok bíznak abban, hogy hamarosan rábukkannak a kilencedik bolygóra, erre tehát már nem kellene sokat várnunk.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Lehet, hogy létezik egy kilencedik bolygó a Naprendszerben Katt ide!
Merre járhat a kilencedik bolygó? Katt ide!
Bolygó, ami nem is létezhetne? Katt ide!
Megtalálták a kilencedik bolygót? Katt ide!
Hideg óriás lehet a kilencedik bolygó Katt ide!
Az egész bolygórendszert felbillenthette a kilencedik bolygó Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz