+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
03
  2016 főbb hirei: A gravitációs hullámok felfedezése
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Hatalmas jelentőségű felfedezés, amely méltán kapta meg a Science magazintól a „2016-os év tudományos áttörése" címet.A gravitációs hullámok létezésének 2016. február 11-i bejelentése mérföldkő volt a fizikában és a csillagászatban: megerősítette Albert Einstein 1915-ös általános relativitáselméletének fontos jóslatát. Az elmélet alapján a gravitációs hullámokat mozgó tömegek keltik, amelyek a forrásukról leválva fénysebességgel terjednek tovább. Ahol áthaladnak, ott megváltoztatják a tér görbületét, azaz a térbeli pontok távolságát.Illusztráció két fekete lyuk ütközéséről /forrás: NASA/

Mivel a gravitáció a leggyengébb kölcsönhatás, a gravitációs hullámok detektálása óriási kihívásnak bizonyult, nem véletlen, hogy csak 2015 őszén sikerült. A legmodernebb detektor, a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) két, Földünktől 1,2 milliárd fényévre található fekete lyuk összeolvadását, pontosabban e kozmikus esemény által keltett gravitációs hullámok jelét észlelte.

Ezzel nemcsak egy, hanem rögtön három korszakalkotó felfedezést is tettek a szakemberek:
a gravitációs hullámoknak köszönhetően először sikerült kísérleti bizonyítékot találniuk arra, hogy két fekete lyuk egymás körül keringhet és összeolvadhat. Ráadásképp ilyen energiájú folyamatot korábban nem sikerült még azonosítani a természetben. A felfedezésből magyar kutatók is kivették a részüket.


Nem sokkal az első után egy második gravitációshullám-jelet is sikerült azonosítania a LIGO Tudományos Együttműködés és a Virgo Együttműködés kutatóinak, ezt a szignált szintén összeolvadó fekete lyukak keltették.

A gravitációs hullámok új korszakát nyithatják meg a világűr kutatásának:
olyan kozmikus események és objektumok válhatnak megfigyelhetővé, amikről korábban nem is álmodozhattunk.

forrás:/origo/

kapcsolódó: Titokzatos hullámok borzolják a közeli bolygókeletkezési korongot Katt ide!
Igazolták Einstein 100 éves előrejelzését Katt ide!
Kína a gravitációs hullámok űrbéli megfigyelésére készül Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz