+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
14
  A Déli-sark felfedezése
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Roald Amundsen norvég sarkkutató, felfedező 1872. július 16-án született hajóépítő és tulajdonos családból. Már fiatal korában lelkesen érdeklődött a felfedezők iránt, példaképének Sir John Franklint tartotta. 1889-ben szemtanúja volt Nansen sikeres visszatérésének, ekkor határozta el, hogy a sarkkutatásnak szenteli életét.

Beiratkozott az orvosi egyetemre, de anyja halála után otthagyta az intézményt. A katonaság után munkát vállalt egy Jeges-tengerre tartó hajón és letette a tiszti vizsgát. 1896-ban ráköszönt a szerencse. A Belgica vitorlás Adrien de Gerlache kapitány vezetése alatt antarktiszi expedícióra készült és Amundsent felvették másodtisztnek.

Velük tartott Frederick Cook is aki már Peary-vel megjárta az Antarktiszt. Az út során a kapitány skorbutos lett, ezért Amundsen vette át helyét. Az utazás sikertelen volt, de Amundsen tapasztalatra tett szert. Figyelme az Északi-sark felé irányult. Hamburgba ment a Föld mágnesességét tanulni Georg von Neumayertől.

Vásárolt egy hajót, melynek Gjöa nevet adta. Két éven keresztül tesztelte a hajót, hogy kikerülje az előző úthoz hasonló helyzeteket. 1903 júniusában indultak el Nansen anyagi és erkölcsi támogatásával, először Grönlandra, ahol szánhúzó kutyákat vásároltak.

Franklin útvonalán haladtak tovább és augusztusban elérték a Beeckey- szigeteket, majd egy öbölbe értek, melyet Gjöa-Havennek neveztek el. Ez lett a bázisuk, hamarosan eszkimók is csapódtak hozzájuk, akikkel összebarátkoztak.A tél után elindultak az északi mágneses sark felé, melyet James Clark Ross fedezett fel, és méréseket végeztek. 1905 augusztusában nyugat felé vitorláztak tovább, és a Viktória-szigetnél találkoztak a Charles Henson hajóval, mely a Bering-szoroson át jött San Franciscóból. Ez azt jelentette, hogy megtalálták az Északnyugati átjárót és ez hajózható is. Még egy telet eltöltöttek itt és ezután Amundsen nekivágott az útnak a Bering-szoroson át és 1906 októberében megérkezett San Franciscóba. Amundsen még nem tett le tervéről, hogy a földrajzi északi sarkot elsőnek fedezze fel, de amikor először Frederick Cook, majd Peary bejelentette elsőségét, Amundsen lemondott arktiszi tervéről. Terveiben a Déli-sark meghódítása is szerepelt, ezért erre koncentrált.

1910. június 7-én indultak el titokban, mivel Scott kapitány is a déli pólus felé igyekezett. 1911 januárjában elérték a Ross-jeget, és tábort vertek Framheimnél. A nyarat felkészüléssel töltötték, majd október közepén nekivágtak az útnak a Ross-jégen át, és egy gleccserhez értek, mely később Amundsen nevét kapta.Felértek a Sarki-fennsíkra, kutyaszánnal haladtak tovább és 1911 december 14-én elérték a Déli-sarkot. Kitűzték a norvég zászlót és elindultak visszafelé. Még az odavezető úton zászlócskákat tűztek ki tájékozódási pontoknak, ez segítette őket a visszaúton.


Scotték öt héttel később értek ide, és csalódottan pillantották meg a norvég zászlót. Az ő útjuk tragikus véget ért, mindnyájan az Antarktiszon lelték halálukat. Amundsen viszont ünnepelt hős lett, de nem tétlenkedett, a Maud nevű hajóval szervezett expedíciót az Északkeleti-átjáró felkutatására. 1926-ban Lincoln Ellsworth és Umberto Nobile társaságában léghajóval átrepültek az Északi-sark felett. Ezzel teljesült az első vágya is. Nobile később eltűnt egy utazás során, Amundsen pedig a keresésére indult. 1928 júniusában repülőjével neki is nyoma veszett Norvégia és a Spitzbergák között.

forrás/tudasbazis.sulinet.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
A Déli-sark felfedezése Roland 15 dec : 07:32 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10


Csodás cikk!

Ezt én is tudtam, ezt kedvelem.
A Déli-sarkot 1911-ben érték el először, mint a cikkben is van (Amundsen), az északi sarkot pedig még 1909-ben, vagyis kettő évvel előtte. Peary. Robert Peary.

Érdekesség, hogy a Déli-sarkpontot elérte másodjára Scott is, de az már 1912-ben volt. Pedig csak kb. 1 hónappal történt ez az Amundsen sikeres első Déli-sarkpont elérése után !! -- Viszont Scott meghalt az expedícióban, odaveszett, sajnos, és nem tudott visszatérni.
De ez is benne van a cikkben.

Szóval szuper ez a cikk tényleg !! ....[ módosítva 15 dec : 07:40 ]

Roland


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz