+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
06
  Végre megtudhatjuk, igazi volt-e a Holdra szállás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Nagy Nikoletta

Most végre egyszer és mindenkorra kiderülhet, tényleg jártunk-e a Holdon - az összeesküvés-elméletek rajongói örülhetnek, hiszen a Google Lunar XPrize versenyének résztvevője, a német PT Scientists most írta alá indítási szerződését a Holdra, egyik célja pedig az, hogy az Apollo-17 által a felszínen hagyott holdjáróról fotókat készítsen.

Az összeesküvés-elméletek rajongói most örülhetnek (vagy búsulhatnak, attól függ, melyik oldalról nézzük): a Google XPrize Holdra induló versenyének egyik jelentkezője már alá is írta az indítási szerződését, és céljai között szerepel, hogy az Apollo-17 által otthagyott holdjárót lencsevégre kapja. Így végre egyszer s mindenkorra eldőlhet a dilemma: tényleg jártunk-e a Holdon, vagy a NASA csak megrendezte az egészet.

Indulás a Holdra : A PT Scientists (Part-Time Scientists) nevű formáció eleinte hobbitudósokkal indult, most már azonban 12 alkalmazottat foglalkoztató céggé vált. Most írták alá az indítási szerződést az államokbeli Spaceflight Industries-zal, amely vállalta, hogy - valószínűleg egy Falcon-9-es rakéta segítségével - feljuttatja őket a Holdra.

Így a német csapat az egyik legesélyesebb arra, hogy teljesítse a Google Lunar XPrize versenyének feltételeit: holdjárójának legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap.

A PT Scientists rovere így fog festeni (forrás: Audi Lunar Quattro)

Paparazzifotó a roverről : A PT Scientists ezeken kívül még arra is vállalkozik, hogy fotót készítsen az Apollo-17 által otthagyott roverről, valamint a Hold környezeti változásait is vizsgálni fogja egy kutatóműszer segítségével. A másik nagyobb része a projektnek a Wikipedia feljuttatása kísérőnkre - persze nem az egészet viszik majd, hanem egy 20 gigabájtos sűrített verziót a legfontosabb szócikkekkel. Nem nehéz kitalálni, hogy azért, mert a Wikipedia is a támogatók között van, ahogy a nagyágyú Audi is. A két cég befektetése segítségével sikerült eljutni odáig, hogy 2017-es indítási szerződés szülessen.Lesifotó készül majd az Apollo holdjáróról (forrás: PT Scientists)

Ha minden jól megy, a PT Scientists rovere kétszáz méternyire meg tudja közelíteni az Apollo holdjárót, így megfelelő minőségű képet is tud majd róla készíteni. Így végre pont kerülhet a történet végére, és mindenki megnyugodhat, hogy valóban jártunk a Holdon.

forrás:/origo/


kapcsolódó: Weöres Sándor verse megy a Holdra Katt ide!
Az Audi is beszáll a Google holdjáró versenyébe Katt ide!
Méghogy kamu volt: több ezer fotót tett közzé a NASA a Holdraszállásról! Katt ide!Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Végre megtudhatjuk, igazi volt-e a Holdra szállás Roland 06 dec : 05:13 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Volt több emberes Holdraszállás is, 1969. -- 1971. közt... 4 -- 5 is volt.
Nem csupán az Armstrong - Aldrin féle.
Roland


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz