+ A | - a | Visszaállít
2016. nov.
19
  Holt-tengeri tekercseket keresnek a sivatagban
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza

A következő három évben régészek vetik be magukat a Júdeai-sivatag több száz barlangjába, mert ebben a térségben az elmúlt évtizedekben már rengeteg értékes kéziratot találtak
Innen származnak az i. e. 3. és az i. sz. 1. század között íródott holt-tengeri tekercsek is, a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok. Ezeket i. sz. 68-ban rejtették el a római hadsereg elől a Júdeai-sivatag tizenegy barlangjában, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel.
A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.
Az expedíció decemberben indul, és közvetlenül az izraeli miniszterelnöki hivatal fogja finanszírozni. Ez lesz az első széles körű régészeti kutatás azóta, hogy 1993-ban izraeli régészek a Jordán nyugati partján kutattak eddig felfedezetlen holt-tengeri tekercsek után. Akkor a kutatás sikertelen volt, de most ide is visszatérnek a szakemberek.

Tudjuk, hogy még több tekercs létezik. Lelőhelyeik többségét még soha nem tárták fel
- mondta Amir Ganor, az izraeli régészeti hatóság munkatársa.
Az expedíciótól azt is remélik, hogy több ezer éves műkincsekre bukkanhatnak, köztük az első századi zsidó-római háború és a 2. századi Bar Kochba-felkelés korából származó műtárgyakra.
Az elmúlt években a helyi műtárgypiacon felbukkantak ősi kéziratok, amelyekről feltételezik, hogy fosztogatók találtak rájuk a holt-tengeri barlangokban. Ez vezetett ahhoz, hogy az izraeli kormány kezdeményezte a régészeti expedíciót.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét Katt ide!
1500 éves biblia szerint Jézust nem feszítették keresztre, a Vatikán őrjöng Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz