+ A | - a | Visszaállít
2016. nov.
02
  Utolsó feladatára készül a Cassini
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Jövőre indul a gyűrűk megfigyelése, ezt pedig a Szaturnusz légkörében való elégés követi majd. A Cassini űrszonda meglehetősen hosszú életútra tekinthet vissza, hiszen az 1997-ben útnak indult eszköz még 2004-ben érkezett meg a Szaturnuszhoz, ahol megkezdte a helyszíni megfigyelést. Ezzel kapcsolatban számos érdekes eredményről beszámoltunk, legutóbb például a Titán elöntött kanyonjairól írtunk, most azonban jön az utolsó feladat, amelynek révén jövőre lezárul a küldetés.

A NASA ugyan már szeptemberben közölte az utolsó év egyes részleteit, az American Astronomical Society's Division for Planetary Sciences éves gyűlésén csak október második felében beszélték meg a részletes tervet.
Eszerint a Cassini április 22-én utolsó átrepülését hajtja majd végre a Titán felett, annak gravitációjára támaszkodva módosítva pályáját, hogy a Szaturnusz gyűrűi közötti mintegy 2000 km-es résen átrepülve káprázatos fotókat készítsen azokról. A nagy sebesség (119 ezer km/h) miatt itt csak a megfelelő szögben ellőtt felvételek lesznek élesek, ezért pontos kalkulációkra lesz szükség.

Ezt követően a Szaturnusz gravitációjának pontos megmérése jön, amelynek révén a gázóriás tömegét is megbecsülhetjük.

Mivel a korábbi adatok révén a bolygó és a gyűrűk együttes tömegét már ismerjük, az új mérés révén ebből megállapíthatjuk a gyűrűk tömegét is, ami viszont utal azok korára – a kisebb tömeg fiatalabb kort jelentene, ebben az esetben pedig a gyűrűk egyetlen bolygó törmelékéből állnának. Szeptember 11-én még egy utolsó korrekcióra kerülne sor, négy napra rá pedig a Cassini a Szaturnusz felhői közé merülne, felmérve az egyes rétegek összetételét, illetve bepillantást nyújtva az alsó rétegekbe, mielőtt végleg elégne.Jövő tavasszal és nyáron tehát bőven lesz miről beszámolni, a NASA pedig egyik hosszú küldetését zárja majd le, kétségkívül sikerrel, hiszen ez már az eddigi eredmények láttán is bátran kijelenthető.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Nagyüzem a Naprendszerben Katt ide!
Földönkivüli élet lehet a Szaturnusz-hold felszine alatt Katt ide!
Jégjáró búvárrobotot tesztel Alaszkában a NASA Katt ide!
Jól ír­ják le a mo­del­lek a Ti­tan lég­kö­rét Katt ide!
Lezárult az Enceladus közeli megfigyelése Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz