+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
07
  Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Nemrég történt, hogy Kanadában tudósokból álló társaság, matematikai témákról és ezzel kapcsolatban a nagy tételek megoldásáról beszélt. Az egyik - különben montreáli francia - arról, miszerint „a relativitás atyja„ több mint száz esztendővel ezelőtt élt magyar. Hozzá is fűzte gall akcentusú angoljával: „Indeed the former great Transylvanian Johannes Bolyai" (Valóban az egykori nagy erdélyi Johannes Bolyai.)

Felszólalások, megjegyzések követték egymást, az egyik torontói matematikus bejelentése, miszerint tudomása van arról, hogy Magyarországon a matematikusok - ezek között többen éppen a Műegyetemen - tudnak Bolyai igazáról.

Az időközben a Bolyai- Gausz levélváltásából nyilvánosságra hozott levelek - Eötvös Loránd feljegyzései - utalnak erre. Döntően a pár esztendővel ezelőtt Amerikában, Princetownban meghalt Albert Einstein hagyatéka:
Az Einstein halála után felvett pontos közjegyzői leltár, melyben a tudományos világ által hiányolt Bolyai iratok számozottan vannak feltüntetve.

Einsten hagyatékában találták meg Bolyai János relativitáselméletét!
Minden relatív - mondotta Bolyai *


Bolyai relativitáselmélete: 1860-tan halálát érezte közeledni Bolyai János. Sok utat járt diákládájába rendezi iratait. Pontosan, gondosan, számozottan a több mint tizennégyezernyi írott oldalt kitevő munkáit. Közöttük az egykor már nyomtatásra kész - Gausz irigysége folytán nyomdát nem látott - könyvalakban meg nem jelent művét: a relativitás elméletét. És amikor a Marosvásárhelyt ma is álló ősi cinteremből a kollégium lélekharagjának csengése mellett kísérik a temetőbe - hagyatéka, a diákládájával együtt, megőrzésre a Teleki Thékába kerül.
Ma már bizonyos: egyedül Bolyai János jutott eI geometriai vizsgálódásai alapján ahhoz a felismeréshez, amely az általános relativitás fizikai lényegét alkotja. Nevezetesen ahhoz, hogy a gravitációs erőtér és a geometriai erőtér mögött belső összefüggés van. Ezzel a korszakalkotó felfedezésével évszázaddal megelőzte korát!

Hogy a korszakot meghatározó munka miként jutott idegen kezekbe, arra régen fényt deríthetett volna a marosvásárhelyi Théka naplójába jegyzett különös szöveg. Ennek története:
1914 tavaszán Marosvásárhelyre érkezett egy idegen, ismeretlen tanár. Olyan kiváló ajánló levelekkel, hogy azok alapján megkapta betekintésre a Bolyai János-ládába zárt hagyatékot. Ezek között a már említett relativitás-elméletet felölelt munkát. A tanár - akit Einstein Albertnek hívtak - elutazása után került a hiányt jelentő feljegyzés a Théka naplójába.
Einstein tudhatott arról, hol őrzik Bolyai János írásait. Érdekelhette a hagyaték. Bizonyos, hogy nem ok és cél nélkül vette útját az eladdig neki ismeretlen erdélyi városba. Jó megérzése vitte a vasveretes iratládáig! Einstein köztudomásúan 1916-ban már mint a berlini Kaiser Wilhelm Institut professzora lépett a nyilvánosság elé az akkor óriási feltűnést keltett relativitás-elmélettel.


Számitógépes szimuláció a relativitás-elmélet bizonyitására

Joggal kérdezhették a kanadai matematikusok, miért nem védte meg a magyarság lángesze tudósának igazát? Fájdalom, az alapvető mulasztás, röviddel Bolyai halála után, még a múlt században történt! Akkor, amikor a nyugati matematikusok több ízben is felkeresték leveleikkel Marosvásárhelyt és kérdezősködéseikre - feleletet sem kaptak!

forrás:/vilagbiztonsag.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét! Roland 07 okt : 12:07 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Jahh,,,,,, igen, Bolyai, Neumann a legnagyobb magyar matematikusok voltak, és világszinten is !!
Őket például tisztelem!
És Einsteint is!

Én a nagyobb tudósokat MINDET nagyra becsülöm, és tanulni is igyekezek tőlük. Így állok hozzájuk ... ÉS, sikerült is már nagyon sokat tanulnom tőlük !!!

Büszke vagyok magamra én.
Arra amit eddig elértem, megtudtam.
Viszont sosem tartottam magamat nagyobbra, többre, magasabbra az átlagnál. Mások szerint sokat tudok és hasznos vagyok. (mármint van aki szerint így van !!)

Roland

Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét! Roland 07 okt : 12:28 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Az ilyenek a példaképeim!! Az ilyen emberek!

Pl. Newton, Galilei, Descartes, Volta, Watt, Ampére..... stb. ... stb. .. ezek a nagy tudósok, feltalálók. És Tesla is. Nikola Tesla.
Nagyjából ismerem őket és természetesen nagyra is tartom őket.
Bárki számára hasznosak az ilyen nagy koponyák-nem csak énnekem. Az iskolában ezért is tanítják őket, tudom. Az ingyenenergiát nem, meg ilyesmiket nem, ahhoz én sem értek, de pl. az energiát és az alapvető fizikai dolgokat azért igen. És az a lényeg meg az az alap.
Ám, de: (egy kis érdekességképp):
Newtonról például kevesen tudják, hogy ő a fizika mellett nagyon sokat foglalkozott paratudományokkal, és okkult, ezotérikus dolgokkal is.
De ezek a munkásságai nem annyira közismertek, nem olyan népszerűek, és nem erről lett híres Newton. Ezek elfelejtődtek róla.

Fent se maradtak neki és több tudósnak az ilyen irányú kutatásairól a dolgai.

Na jó ezzel nem az akartam mondani, hogy ő egy Nostradamus volt. (Newton.) Nem; ő fizikus volt! És a fontos lényeges eredményei természetesen fentmaradtak! Mint pl. a súly mértékegysége amit róla neveztek el newton-nak. 10 newton súly = 1 kg tömeg (ha még jól emlékszek rá, az iskolából.) (amúgy, emlékszek ám! - az iskolából ezekre a dolgokra rendesen, pl. hogy a tömeg az a tárgyak tehetetlenségének a mértéke, a súly pedig az ami nyomja az alátámasztást vagy húzza a felfüggesztést -- meg ilyeneket, ezeket én jól megtanultam, és el se felejtettem hálistennek azóta sem.) Már csak hogy nehogy azt higyje valaki, hogy én csak egy ilyen kis "ufóbuzi" volnék.

Nostradamusnak fönnmaradt az összes munkássága, a tevékenységének emlékei; viszont ő meg ugye legtöbbet nem "valódi tudományokkal" foglalkozott, hanem igencsak különleges dolgokkal, melyeket áltudományoknak szokás nevezni. De, mégis, bejöttek neki a jövendölései, amiket megjósolt, egészen kb. 2000.-ig, sőt, azóta is. 2030-ig 2040-ig is be fognak jönni szerintem a jóslatai talán ...!! -- majd meglátjuk.... -- az utána következő időszakokra viszont biztos hogy nem, mivel azokra az időkre már nem jövendölt semmit sem. Nem azért, mert nem lesz világ -- lesz emberiség, és egyáltalában nem lesz világvége !!! Csaképpen nem látta már Nostradamus a 2040. utáni időket, vagy nem akarta leírni.
Annyit közölt mindössze még, hogy a világ vége, az csak 3797.-ben lesz. Ekkor lehet, hogy kihal az emberiség a Földről... nem tudni. .... De az is lehet hogy nem! Meg az a dátum még odébb is van !! Nem mostanában lesz .... Van még idő bőven addig. A jelenre kell koncentrálniuk az embereknek, ma is. (Mint mindig.)

De ezeket tudják is mindazok, akik olvastak róla írt könyveket (mint én is) - avagy pedig, olvasták a jóslatait.[ módosítva 07 okt : 13:02 ]

Roland

Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét! Roland 07 okt : 13:05 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Katt ide!


Roland

Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét! Róza 08 okt : 00:26 Válasz erre
Hozzászólás: 54

A FB-n jött egy értékes hozzászólás, "beemeltem" ide, hogy többen lássák:

Szilágyi Tibor: A nemeuklédeszi geometria összekapcsolható a relativitáselmélettel. Egy axioma megváltoztatásával egy új geometriát alkotott meg. Nagyon implicit módon utal a relativitáselméletre. Minden relativ, de a relativitás elmélete ettől több. Einsteinnek annyiban volt könnyebb dolga, mint Bolyainak, hogy kiváló fizikusok munkáinak eredményeire épített, pl. Minkovszki térelméletére, míg Bolyai először törte át a hagyományos godolkodás kőfalát, absztrakt módon fogalmazta meg azt, amit Einstein kimondott: nem feltétlenül az az igaz, ami nyilvánvaló.

Szilágyi Tibor: Annyival ki kell egészítenem az előbbi gondolatot, hogy a Michelson- Morley kísérlet "sikertelenségét" Einstein tudta értelmezni. Ez akkora bátorság volt, mint, hogy Bolyai megváltoztatott egy axiómát a klasszikus geometriában.

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz