+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
24
  Már biztos, hogy az eltűnt maláj gép roncsaira bukkantak
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Mozambik partjainál nemrég fellelt két roncsdarab nagy valószínűséggel a Malaysia Airlines két éve eltűnt MH370-es járatából származik - közölte csütörtökön az ausztrál kormány egyik tagja.
Darren Chester közlekedési miniszter nyilatkozata szerint a nemrég Ausztráliába szállított roncsdarabokról készült nemzetközi szakértői jelentés megállapította, hogy mindkét darab megfelel a Malaysia Airlines Boeing-777-es típusú gépe bizonyos elemeinek.
"Az elemzés arra a megállapításra jutott, hogy a roncsok szinte bizonyosan az MH370-esből valóak" - mondta Chester.

Az NBC amerikai tévécsatorna március elején, a mozambiki partoknál megtalált első roncsdarabról beszámolva, azt jelentette, hogy az a repülőgép hátsó vízszintes vezérsíkja lehet.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gép 2014. március 8-án tűnt el, 239 emberrel a fedélzetén, és a legutóbbi feltételezések szerint valahol az Indiai-óceán egy távoli pontján zuhanhatott le, Mozambik partjaitól mintegy 6 ezer kilométerre keletre.

A gép után intenzív kutatásokat folytattak Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánon, de tavaly júliusig semmilyen nyomot nem találtak az ügyben. Akkor azonban a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén partra sodródott egy roncs- darab, s francia szakértők azóta megállapították, hogy ez valóban a maláj géphez tartozott.

Idén, március elején derült ki, hogy egy szabadidejében világutazó blogger amerikai jogász, Blaine Gibson - aki saját elmondása szerint az MH370-es roncsai után kutatva az elmúlt évben beutazta az Indiai-óceán körüli országokat - Mozambikban, a parti fövenyen rátalált egy roncsdarabra. Nem sokkal azután, hogy felfedezése bejárta a világsajtót, egy dél-afrikai tinédzser, Liam Lotter is rájött, hogy az a roncsdarab, amelyre a család decemberi mozambiki vakációján bukkant, szintén az eltűnt maláj géphez tartozhatott.

E két darab megtalálása újabb részlettel szolgálhat az eltűnt maláj gép sorsának feltárásához, és alátámasztja a hatóságoknak azt a feltételezését, hogy a gép valahol az Indiai-óceánba csapódhatott be. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy a két darabon találnak-e olyan nyomot, amely rávezethet arra, pontosan mi történt a repülőgéppel.

A maláj és az ausztrál kormány továbbra is bizakodik a teljes roncs megtalálásában, amely után az Indiai-óceánon kutatnak különleges hajók, víz alatti eszközök és szonártechnológia segítségével. A keresés során a 120 ezer négyzetkilométeres lehetséges becsapódási terület háromnegyedét már átvizsgálták, a kutatás várhatóan júliusban zárul le.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Megtalálták az eltűnt maláj utasszállító egy darabját? Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz