+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
07
  A NASA bejelentette új projektjét, amivel 30 perc alatt eljuthatunk a Marsra
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi

Első hallásra, talán tudományos fantazmagóriának tűnhet, de a NASA-nál olyan meghajtórendszert fejlesztenek, amivel képesek lehetünk, csupán 30 perc alatt eljutni a Marsra.
Az űrutazás az emberiség nagy álmai közé tartozik. Technológiai fejlettségünk azonban egyelőre nem teszi számunkra lehetővé, hogy bebarangolhassuk a világűrt. Legalább is eddig nem tette lehetővé.


Kiderült ugyanis, hogy a NASA kutatói egy olyan lézer bázisú meghajtó rendszert fejlesztenek, aminek segítségével, egy átlagos, 100 kilogramm súlyú űrszonda, 30 perc alatt képes eljutni a Marsra. A fénysebesség 26%-ával utazó szonda, szédítő 269967491,25 km/órás sebességgel tud majd haladni.Csak viszonyításképpen. A Voyager űrszondának, 35 évig tartott elérni naprendszerünk határáig, hiszen sebessége, a fénysebesség 0,006%-a – azaz 64792,2 km/h volt.

A korábbi technológia hátránya az volt, hogy az űrrepülőknek túlságosan sok üzemanyagra volt szükségük a működéshez. Ez természetesen azt is jelentette, hogy az üzemanyagot szállítani kellett, ami viszont jelentősen megnövelte a jármű súlyát, így az képtelen volt túllépni a fent említett sebességet. Az új rendszer, ezzel ellentétben nem igényel üzemanyagot.

Még számos megoldásra váróproblémával kell a NASA agytrösztjeinek szembe nézni. Többek közt azzal is, hogyan tudják majd lelassítani és megállítani, a hihetetlen sebességgel repülő űrszondát, valamint az is kérdéses, miként fogják megoldani a méretbeli problémákat. A jelenlegi foton meghajtók ugyanis még csak akkora méretben léteznek, mint egy A4-es papírlap. Ahhoz, hogy egy 100 kilós űrszonda elhagyhassa a Föld légkörét, több focipályányi ilyen meghajtóra lenne szüksége.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz