+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
09
  Gyarapodó jég az Arktiszon
szerző: Both Előd

Az arktiszi jégtakaró vastagságán is kimutatható volt, hogy a 2013-as nyár hűvösebb volt az előző évieknél.
A londoni University College és a Leedsi Egyetem kutatói megállapították, hogy az Arktiszt borító jég térfogata 2013 őszén jó 30%-kal nagyobb volt az előző évek átlagánál, köszönhetően a 2013. évi szokatlanul hűvös nyárnak. Ebből arra következtettek, hogy az északi félgömbön a jég mennyisége érzékenyebben reagál arra, mennyi olvad meg belőle nyáron, mint arra, hogy milyen hideg a tél és milyen erőteljes a téli jégképződés.


A közelmúltban megjelent tanulmányukban leírják, hogy 2010 és 2012 között a nyári jég térfogata 14%-kal csökkent, 2013-ban viszont, amikor a nyár 5%-kal hűvösebb volt az előző évinél, a jég mennyisége 41%-os növekedést mutatott.
Mint írják, a 2013. év nyara az 1990-es évek közepére jellemző átlaghőmérsékletű volt.
Emiatt Grönland északnyugati részén megmaradt a jég, kevesebb olyan nap volt ugyanis, amikor olvadni tudott volna.

Az Arktiszt borító óceáni jég fontos szerepet játszik a sarkvidék éghajlatának alakításában és a globális óceáni vízkörzés fenntartásában. (Kép: ESA)

A kutatók az Európai Űrügynökség (ESA) jégmegfigyelő CryoSat műholdjának az adatait használtak, a 2010–2014 közötti időszakban a tengeri jég vastagságára vonatkozó 88 millió mérést elemeztek.

Az Arktiszt borító óceáni jég fontos szerepet játszik a sarkvidék éghajlatának alakításában és a globális óceáni vízkörzés fenntartásában.
Bár a modellek szerint az arktiszi tengeri jég mennyisége hosszú távon csökken, a vizsgálatból kiderült, hogy ha az olvadási időszak lerövidül, akkor jelentős mértékben vissza tud termelődni.

A 2010-ben pályára állított CryoSat a jégtakaró vastagságát méri, a sarkvidéki óceánokon és a szárazföldeken (Grönland, Antarktisz) egyaránt.Az ESA CryoSat műholdjának fő feladata a Földet borító jégtakaró vizsgálata, változásainak követése. (Kép: ESA / AOES Medialab)

A vizsgálatok alapvető jelentőségűek a Földön megtalálható jégtömeg nagyságának méréséhez, és az éghajlatváltozás hatásának kimutatásához.
Az arktiszi jég mennyiségének csökkenése például az 1970-es évek óta köztudott, de a csökkenés pontos mérése csak a CryoSatnak köszönhetően vált lehetővé. Mindamellett a kutatók hangsúlyozzák, hogy a CryoSat még csak öt éve végzi méréseit, ezért a hosszú távú tendenciákra egyelőre nem lehet következtetni.


Megjegyzés: Mindkét sarkvidéknek van idegen eredetű neve. Az arktisz az északi, neve a görög arktosz = medve szóból ered.
A déli az Antarktisz. Neve az északi Arktisz neve alapján érthető meg: Antarktisz = anti-Arktisz = ellen-Arktisz = ellen-sarkvidék. Az arktisz a görög arktosz = medve szóból ered. - forrás: Wikipédia.
(paramoral)forrás:/urvilag/


kapcsolódó: A Föld gravitációs mezőjére is hatással van az Antarktisz olvadása Katt ide!
Szétesőben az Antarktisz Katt ide!
Átrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege Katt ide!
Kihalhatnak a jegesmedvék Katt ide!
Gyorsuló jégolvadás az Antarktiszon Katt ide!
Aggasztó a császárpingvinek jövője Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz