+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
25
  Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
A kumráni tekercsek után a legrégebbi fennmaradt bibliai részletet rejtette az izraeli Ejn Gediben talált ezerötszáz éves, égett tekercsmaradvány, melyet CT-vizsgálattal fejtettek meg - írta kedden a Háárec izraeli újság.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei CT-vizsgálattal tárták fel az utóbbi néhány hétben egy Kr. u. hatodik században írt, de égése miatt mostanáig olvashatatlan, öt centiméteres tekercsmaradvány szövegét, amit 45 évvel ezelőtt találtak a Holt-tenger melletti Ejn Gediben egy zsinagóga romjai közt.

A holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben egy beduin kecskepásztor találta a Kumrán-hegység egyik barlangjában (Forrás: AFP/Menahem Kahana)

A kumráni tekercsek után a legrégebbi bibliai részlet
Mózes harmadik könyvének, a Leviták könyvének kezdő sorait tartalmazza a tekercs,
amelyről így kiderült, hogy az 1947-ben megtalált, a Kr. e. második és az Kr. u. első század között készült kumráni tekercsek után a legrégebbi eddig fellelt bibliai részlet. Hétfőn Jeruzsálemben Miri Regev izraeli kulturális és sportminiszter, valamint a régészeti hatóság elnökének jelenlétében tartott sajtótájékoztatón ismertették a szenzációs felfedezést.

Hatodik századi tűzben égett le
Az Ejn Gediben lévő hatodik századi zsinagóga nyomait a hatvanas években tárták fel a régészek, akik megállapították, hogy az épület egy hatodik századi tűzben égett le a Szentföld bizánci korszakának végén.
Az egykori település lakói a tűzvész után nem tértek többé vissza, sorsára hagyták a korabeli megégett tóratekercseket, az ott talált bronzlámpást és 3500 pénzérmét is.

A kutatást végző Szefi Porát professzor szerint vagy korabeli beduin törzsek csaphattak le a településre, vagy a bizánci hatóságokkal kerültek összetűzésbe az egykori falu lakói.
Ejn Gedi egyik barlangja, a háttérben a Holt-tengerrel (Forrás: Wikimedia Commons)

Tóraszekrényben találták a tekercset
A porig égett romok között egy tóraszekrényt is találtak, benne a megégett tekercset, amelyet a Jeruzsálemi Izrael Múzeum régi iratokat kezelő laboratóriumába szállítottak. A múzeum műhelyében az utóbbi években új módszereket is bevetettek az eddig olvashatatlan szövegek tanulmányozására, átvilágítására, megfejtésére.
Az Ejn Gediben talált tekercset egy modern mikro-CT-vel vizsgálták meg, amit általában egerekkel végzett kísérleteknél alkalmaznak.

A Leviták könyvének első nyolc szakaszát írták rá
Az eredményeket elküldték az amerikai Kentucky Egyetemen dolgozó Brent Seales professzorhoz, aki a képek olvasásához különleges módszert dolgozott ki, ezzel tette láthatóvá az egykori szöveget: a Leviták könyvének első nyolc szakaszát.A holt-tengeri tekercsek után a most megtalált felirat a legrégebbi bibliai írás (Forrás: AFP/Gali Tibbon)

A frissen megfejtett Ejn Gedi-szöveg első tanulmányozásából kiderült, hogy nincs lényegi különbség a hatodik századi és a ma ismert bibliai rész között. További, hasonló állapotban talált ősi iratok tanulmányozását tervezik a jövőben a legújabb tudományos módszerekkel - közölte a Júdeai-sivatagban talált tekercsekért felelős Pnina Sor.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A zsidók kincsét keresik a rejtélyes Holt-tengeri barlangokban Katt ide!
Rejtélyes kódexeket találtak egy jordániai barlangban Katt ide!
Hamisítási ügy kavarog a Holt-tengeri tekercsek körül Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz