+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
12
  Földönkívüli élet van a Csuri (67P/Csurjumov-Geraszimenko) üstökösön?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: K. Á.

Élő organizmusok lehetnek a Rosetta űrszonda által megfigyelt 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszíni jégtakarója alatt – állítja több európai asztronómus is, akik a szonda által küldött adatok elemzéséből vonták le a merésznek látszó következtetést.

Chandra Wickramasinghe és Max Wallis professzorok szerint a felszín körül keringő Rosetta, és a felszínen leszállt Philae adatai is arra utalnak, hogy az üstökösön különös biológiai és kémiai folyamatok zajlanak, amelyek élő mikrobák jelenlétét feltételezik.


A 67P magja felszínének geomorfológiai régiói (ESA/Rosetta/MPS, OSIRIS Team, MPS/UPD,LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DAS/IDA).A 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös magján az eddig megvizsgált felszíni lyukakkal, gödrökkel tarkított területek főleg az Ash, Ma’at és Seth régiókban, illetve a Hathor régió területén találhatók (Nature-cikk és ESA/Rosetta/MPS, OSIRIS Team, MPS/UPD,LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DAS/IDA).

Téziseik azonban aligha nyerhetnek bizonyítást, mivel sem a Rosetta, sem a Philae nincs felszereleve az élő organizmusok kimutatására alkalmas készülékekkel. Bár a program fejlesztésekor egy pontot szóba került ilyen szenzorok felszerelése, a legtöbb szakember ezt túlzottan költséges, és teljesen felesleges befektetésnek tartotta, így végül elvetették a tervet. pedig Wallis professzor szerint nagyon is lett volna értelme életet keresni a 67P-n. Elterjedt ugyanis csillagász körökben az a feltételezés, hogy a csillagrendszereken át száguldó üstökösök annak idején segíthettek élő mikrobákkal betelepíteni a földet, így könnyen meglehet, hogy a Csurjumov-Geraszimenko felszínén is utaznak távoli világok küldöttei.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz