+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
11
  Már kész az új Hubble űrteleszkóp koncepciója
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
A James Webb után jönne a még újabb űrteleszkóp, amelytől Föld-hasonmások felfedezését várják.
Az Association of Universities for Research in Astronomy (AURA) a napokban tette közzé 170 oldalas tanulmányát, amely a Hubble és a James Webb űrteleszkópok közvetlen utódjának kidolgozására, annak részleteire vonatkozik. Véleményük szerint ezzel az eszközzel ismét újraértelmezhetjük majd az Univerzumban elfoglalt helyünket és egyben megtalálhatjuk az olyannyira áhított földönkívüli élet nyomait.


A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a Hubble életének végéhez közeledik, az űrteleszkóp már így is bőven meghaladta eredeti életciklusát, az utód szerepét betöltő James Webb pedig a tervek szerint 2018-ban startolna el, hogy a következő évtizedben folytassa a rendkívül hasznos és izgalmas megfigyeléseket.

Az AURA mindkét eszköz koncepciójának kidolgozásában fontos szerepet töltött be, és mivel a munka korai szakaszát már évtizedekkel a fellövést megelőzően elindítják, időszerűnek tűnik a sorban utánuk következő szuper-űrteleszkóp koncepciójának közzététele.

A High-Definition Space Telescope (HDST) az új generáció Hubble-ja lehet, már csak azért is, mert ettől várják az Univerzum korai szakaszának pontosabb feltérképezését, valamint a távoli, Földhöz hasonlító exobolygók megtalálását, amely egyben a más naprendszerekben lejátszódó evolúciós folyamatokat is feltárná előttünk.

Az új fejlesztés 12 méteres tükréből 20 Hubble is kitelne, ez a fényre 100-szor érzékenyebb és egyben 5-ször élesebb lenne a hajlott korú elődhöz képest. Mivel új technológiák segítségével ki tudná szűrni a csillagok fényét, így akár a másodpercenként egyetlen fotont felénk küldő,
Földre hasonlító exobolygókat is megtalálhatnánk - a teleszkóp az UV, infravörös és a látható fény tartományában kutatna, segítségével pedig éppen olyan részletes képeket kapnánk a Plútóról, mint amire a 9 éve tartó New Horizons küldetés révén hamarosan számíthatunk.A koncepció közzétételét a Kongresszus és az iparági szereplők véleménye követi majd, az AURA azonban azt reméli, hogy a NASA költségvetési korlátai miatt inkább nemzetközi összefogással finanszírozhatják majd a HDST megépítését és fellövését - a 2020 utáni években arról születne döntés, hogy pontosan mely kérdéseket vegyenek előre a csillagászok listáján.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Véget érhet a Hubble karrierje Katt ide!
Isten éltesse, a legnagyobb csodák fotósát! Katt ide!
Időben fellőhetik a James Webb űrteleszkópot Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz