+ A | - a | Visszaállít
2015. jún.
24
  Az oroszok bemondták: lehet, hogy igazából nem is volt amerikai holdra szállás
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Nemzetközi vizsgálatot javasol az amerikai Hold-missziók hitelességének kivizsgálására Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó hivatal szóvivője. Azokhoz az ismert felvételekhez nyúlnának, melyeket a korábban többször módszeresen cáfolt feltételezések szerint nem a Holdon rögzítettek, hanem utólag, technikai manipulációval hoztak létre.Az Izvesztia című orosz napilap cikkét idéző Moscow Times szerint a szóvivő ugyan nem állítja, hogy az amerikai holdra szállás kamu volt, de vizsgálatot követel az Apollo 11 közismert, 1969-es felvételével kapcsolatban, valamint az amerikai űrhajósok által a Földre hozott kőzeteket is szemügyre vetetné.

A mostani orosz felvetés bizonyos értelemben eltörli a holdra szállás melletti egyik sokszor emlegetett érvet, amely úgy szólt, hogy az amerikai eredmények ellen módszeresen fellépő szovjet-orosz propaganda sosem vitatta az esemény valódiságát, pedig ők aztán biztosan megtették volna, ha gyanúsnak érzik. (Emlékezetes: az akkori magyar sajtó a szovjet hadicélok reklámozásával, valamint a Luna 15 űrszondáról szóló tudósításokkal igyekezett háttérbe szorítani az amerikai űrkutatás ezen sikerét.)


Az orosz kéréssel/követeléssel foglalkozó Washington Post emlékeztet: a NASA 2009-ben maga is elismerte, hogy törölték az első holdra lépés eredeti videófelvételeit, valamint 200 ezer másik szalagot is. Az amerikai űrhivatal takarékossági okokra hivatkozott – ami van annyira furcsa indoklás, hogy újra felkeltette a holdra szállásban egyébként is kétkedők figyelmét. A NASA azóta visszaállította a misszió felvételeit, a televíziók által akkor leadott képsorok segítségével, és azt állítják: az “újkori eredeti” verzió minősége jobb az ő eredeti felvételük minőségénél.

forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: A holdra szállás körül vizsgálódna az orosz nyomozóhivatal Katt ide!
Az oroszok is embert küldenek a Holdra - Másfél évtizeden belül kulminálna az új Hold-program, ezúttal orosz kozmonautákkal. Katt ide!
A Hold sötét oldala: lerántjuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről Katt ide!
Titokzatos földönkívüli űrhajó landolt a Holdon Katt ide!
Idegen űrhajók a Hold mögött Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz