+ A | - a | Visszaállít
2015. jún.
12
  Gyorsuló jégolvadás az Antarktiszon
szerző: Both Előd

Az ESA jégkutató műholdjának mérései az Antarktisz eddig ilyen szempontból stabilnak tartott területén a jég olvadásának felgyorsulását mutatták ki.

A Bristoli Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói kimutatták, hogy az utóbbi években hirtelen olvadásnak indult a jég az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán. A gyors olvadás 2009 óta tart, tempója körülbelül 60 köbkilométer évente. Ezáltal az Antarktisznak ez a területe járul hozzá legnagyobb mértékben a tengerszint emelkedéséhez, mert az elmúlt években mintegy 300 köbkilométer jég került a tengerbe.

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalának egyes helyein az jégtakaró vastagságának csökkenése 2009 óta elérte a 30 métert (a képen balra van észak, a kép alsó részén a Bellinghausen-tenger látható). (Kép: University of Bristol)

A tengerparti területeken egyes gleccserek magassága évente 4 méterrel csökkent. A hirtelen olvadásnak 2009 előtt semmilyen jelét sem tapasztalták a 750 kilométer hosszú Antarktiszi-félsziget mentén.

A kutatók szerint 2009-ben a jégréteg elvékonyodása és a gleccserek felszín alatti melegedése átléphetett egy kritikus határt. A vizsgálatokat a brit kutatók az ESA CryoSat műholdja öt év alatt végzett méréseire alapozták.

A műhold radaros altimétere (magasságmérője) nagyon finom felbontással és pontosan méri a jégfelszín változásait, amiből minden korábbinál pontosabban kiszámítható a jégtömeg térfogatának változása.
A jégtömeg csökkenése a térségben olyan nagy, hogy annak hatását a NASA GRACE műholdjai a Föld gravitációs terében is ki tudták mutatni.


Ugyancsak a CryoSat mérései alapján tavaly a teljes antarktiszi jégvesztést évi 159 milliárd tonnának mérték, ami a korábbi kétszerese. Ez számottevő hozzájárulást ad a világtengerek vízszintjének általános emelkedéséhez. Az antarktiszi olvadás hatására fellépő vízszint-emelkedést a tavalyi vizsgálatok során évi 0,45 milliméternek (4,5 cm/évszázad) becsülték.

A kutatók szerint a hirtelen változás sem a lehulló hó mennyiségének csökkenésével, sem pedig a levegő hőmérsékletének változásával nem magyarázható. Szerintük az okot az óceánok felmelegedésében kell keresni.

A CryoSat három év alatt végzett mérései alapján tavaly az egész Antarktiszra kiterjedő jégolvadási adatokat publikáltak. (Kép: CPOM / Leeds / ESA)

A térség több gleccsere is mélyen benyúlik az óceán fölé, ez a rész így lényegében megtámasztja a gleccser szárazföldi részét, lassítva a jég belecsúszását a tenger vizébe. Az elmúlt évtizedekben azonban az éghajlatváltozás hatására felerősödtek az Antarktisz körül fújó nyugati szelek. Ezek a Déli-óceán melegebb vizét a sarkvidék felé nyomják, ahol a víz alulról olvasztja a tengerbe nyúló gleccsereket.

A térség tengerbe nyúló jégnyelvei az elmúlt két évtizedben vastagságuk csaknem egyötödét elveszítették, így csökkent a gleccserek mozgását fékező erő.Az ESA GOCE és a NASA GRACE műholdjainak pontos gravimetriai mérései kimutatták a Föld gravitációs terében az antarktiszi jég olvadása miatt fellépő változásokat (a kép előterében az Amundsen-tenger, balra az Abbott-jég látható). (Kép: DGFI / Planetary Visions)

Aggodalomra ad okot, hogy az Antarktiszi-félsziget jégtakarójának jelentős része a tengerszint alatt elhelyezkedő szárazföldi területeket borítja, vagyis ha a gleccser visszahúzódik, a melegebb tengervíz utánaáramlik, és nem szűnik meg a gyorsabb olvadás.


forrás:/urvilag/

kapcsolódó: A Föld gravitációs mezőjére is hatással van az Antarktisz olvadása Katt ide!
Szétesőben az Antarktisz Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz