+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
13
  Közutakon a sofőr nélküli autók: ennyit karamboloztak
szerző: Schultz Antal

Már több balesete is volt a Kaliforniai önjáró autóknak. Az amerikai hatóságok 2014 szeptembere óta adnak engedélyt az önjáró járművek tesztelésére. Azóta a 48-ból négy kocsinak volt balesete az utóbbi nyolc hónapban, abból három a Google-é, egy pedig az alkatrészgyártó Delphijé. Az érintett cégek szerint nem a kocsik hibájából.

Mindkét cég tagadja, hogy a kocsik lettek volna hibásak. A balesetekről sok mindent nem fogunk megtudni, mert a kaliforniai törvények alapján minden más információ titkos, a BBC azonban megkérdezte a két tulajdonost.

A Google-nél elmondták, a balesetek abból adódtak, hogy más autósok hátulról belementek a kocsijukba.
"A biztonság nálunk a legmagasabb prioritású. Amióta elkezdtük a programunkat hat évvel ezelőtt, több millió mérföldet vezettünk önállóan, mind városi utcákon, mind autópályákon, anélkül, hogy egy balesetet is okoztunk volna."
– mondta a Google szóvivője.
A Delphi az ő balesetüket a BBC-nek azzal úgy írta le, a kocsijuk éppen egy kereszteződésben volt, és éppen a sofőrjük vezette.

A rendőrség jelentése szerint a hibás a másik jármű volt, nem a Delphié. Senki sem sérült meg a balesetben.
– tette hozzá a szóvivőjük.

Az AP-nek egy meg nem nevezett forrás azt mondta, két baleset akkor történt, amikor a sofőr vezette a kocsit, és, hogy mind a négy jármű nagyon lassan haladt az ütközések idején.


Mindenesetre sokan szeretnének kicsit több részletet kapni mind a Google-tól, mind a hatóságoktól a balesetekkel kapcsolatban, hogy valóban fel lehessen mérni egy olyan technológia kockázatait, amelyről még a fejlesztői is elismerik, egyelőre még nem tökéletes.

forrás:/vs.hu/

kapcsolódó: 2030-ban jöhetnek a mindenhol önállóan közlekedő autók Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz