+ A | - a | Visszaállít
2015. márc.
16
  Jöhet az első európai űrkikötő
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Nagy-Britanniában nyílhat az első űrkikötő Európában, miután két hete a brit kormány bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatja a tervet. Az állomás a tervek szerint 2018-ban kezdené meg a működést, és a kereskedelmi űrjáratok mellett nagysebességű nemzetközi repülőjáratok is indulnának róla.

Az első hírek tavaly júliusban érkeztek a tervről, akkor még nyolc lehetséges helyszínnel. A kormány most ezek körét is szűkítette, az öt megmaradt jelölt a skóciai Campbeltown, Glasgow Prestwick és Stornoway, az angliai Newquay és a walesi Llanbedr.
A végleges űrkikötő elkészültéig a brit Királyi Légierő egyik repülőbázisa is felmerült átmeneti helyszínként.

Az új űrrepülőtér része a brit kormány nagyreményű terveinek, amelyek révén idővel vezető szerepre kívánnak tenni a magánűrrepülésben, erősítette meg Robert Goodwill repülésügyi miniszter.
A kormánydöntést egy három hónapos konzultációs időszak előzte meg, amelynek során az űrrepülési szakértők mellett a repülőterek és repülőtársaságok véleményét is meghallgatták a tervezettel kapcsolatban.

A felek meghallgatása után egyebek mellett az a döntés született, hogy az űrkikötőt mind biztonsági, mind turisztikai okokból egy tengerparti helyszínen lesz célszerű megépíteni.

A bejelentés három hónapos egyeztetés eredményeként született, de a kormánynak már a kezdetektől tetszett az ötlet, mert szívesen látnák az országot a kereskedelmi űrrepülés piacvezető nagyhatalmaként. Az űrkikötő jó első lépés lehet, olyan cégeket akarnak az országba vonzani vele, mint a SpaceX és a Virgin Galactic.



Az űrutazás mellett a nemzetközi légiforgalmon is nagyot lendíthet majd az új reptér, az Ausztráliába tartó járatok menetideje például tizennégyről mindössze két órára rövidülhet. Persze mindez egyelőre még messzebb van, mint Londontól Sydney. A következő lépés az lesz, hogy a kormány pontosabban meghatározza, milyen űrkikötőt szeretnének, hogy el lehessen kezdeni ajánlatokat kérni a kivitelezésre.

forrás:/index/ipon/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Jöhet az első európai űrkikötő Szofi 16 márc : 03:19 Válasz erre
Hozzászólás: 185

Regisztrált: 11 máj : 14:36
Gondolom az EU finanszírozza.



Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz