+ A | - a | Visszaállít
2015. márc.
12
  Szilágyi Zsolt: „Ne féljenek az erdélyi magyarok szabadságvágyától!”
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
Közös sajtótájékoztatót tartott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A marosvásárhelyi találkozón az SZNT mára tervezett, ám a városvezetés által betiltott megmozdulásáról volt szó.
A sajtótájékoztató elején Izsák Balázs elmondta: mindhárom magyar párt vezetőjét megkereste, hogy közösen mondják el álláspontjukat a marosvásárhelyi jogfosztással kapcsolatosan, a meghívásra azonban egyedül Szilágyi Zsolt reagált.


„Bár az RMDSZ és az MPP vezetője nem jött el a mai sajtótájékoztatóra, hiszem, hogy ők is osztják a Székely Szabadság Napja körüli jogsértésekkel kapcsolatos véleményünket” – mondta Izsák. Az SZNT elnöke leszögezte: tudomásul vették a polgármester tiltó határozatát, ugyanakkor jogorvoslati kérelemmel fordultak az igazságszolgáltatáshoz, melyre mind a mai napig nem kaptak választ. Azzal, hogy a városvezetés nem engedélyezte a március 10-re tervezett tüntetést és felvonulást, Izsák szerint súlyosan megsértették a véleménynyilvánítás szabadságát garantáló jogokat, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a hatóságok – érthetetlen módon – nem kívánnak együttműködni egy, a megalakulása óta törvénytisztelő módon működő szervezettel. Izsák Balázs reagált azon véleményekre is, melyek szerint személyesen ő tehető majd felelőssé, ha a mai napra szervezett egyéb tiltakozó megmozdulásokon bármilyen törvénytelenség történik.

A SZNT vezetője elmondta: a hatóságok kifogásolták, hogy a szervezők – miután betiltották megmozdulásukat – nem tettek hivatalos nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy nem tartják meg a marosvásárhelyi tüntetést. „A hatályos törvények értelmében a szervezőknek nincs olyan kötelezettségük, hogy nyilatkozatban deklarálják, lemondanak a rendezvény megszervezésétől, melyet eleve betiltottak a hatóságok.

A SZNT vezetősége már korábban bejelentette: törvénytisztelő módon elállnak a Székely Szabadság Napja megszervezésétől” – jelentette ki Izsák. „Marosvásárhely polgármesterének és a prefektusnak nem az a dolga, hogy törvényeket és új szabályokat hozzanak, hanem a már meglévő rendelkezéseket kell betartsák és betartassák.

Dorin Florea polgármester elmondta, szeretné, ha Marosvásárhely a harmónia városa lenne, épp ezért felhívnám figyelmét arra, hogy a vágyott harmónia előfeltétele a törvényesség és a szabadságjogok tiszteletben tartása” – mondta az SZNT elnöke.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt az autonómia és a modern európai regionalizmus pártja, ezért egyértelmű, hogy kiállunk az SZNT mellett, és tiltakozunk a marosvásárhelyi tüntetés ellehetetlenítése ellen” – jelentette ki Szilágyi Zsolt. A Néppárt elnöke aggasztónak nevezte, hogy 25 évvel a rendszerváltás után Romániában alapvető jogok sérülnek, és több ezer embert fosztanak meg a helyi és megyei hatóságok a szabad gyülekezés jogától. Szilágyi ugyanakkor üdvözölte a SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös felhívását, melyben arra kérik mindazokat, akiknek fontos az autonómia ügye és ellenzik a marosvásárhelyi jogfosztást, hogy tűzzék ki házukra a székely zászlót.„Szükség van arra, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel felmutassuk közösségünk erejét, politikusként pedig csak üdvözölni tudom az SZNT és az EMNT együttműködését” – mondta Szilágyi. A Néppárt vezetője elmondta: attól tartanak, a hatóságok provokálni fogják az emlékezni vágyó erdélyi magyarokat, így mindenkit arra kérnek, hogy békésen, a demokratikus keretek között maradva, méltósággal emlékezzenek a székely hősökre, és így ünnepeljék a székely szabadságot. „Félő, hogy a Fekete Márciushoz hasonlóan, bizonyos erők ismét provokációra készülnek, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljanak. Ezért arra kérem a rendőrség és a csendőrség vezetőit, hogy a jogállamhoz méltó módon viselkedjenek” – mondta a Néppárt elnöke. Újságírói kérdésre válaszolva Szilágyi azt is elmondta, a Néppárt és az EMNT helyi vezetői részt vesznek a délután, Erdély több városában is megszervezésre kerülő tiltakozó megmozdulásokon. „Arra kérem a román hatóságokat, hogy ne féljenek az erdélyi magyarság szabadságvágyától, hiszen románok és magyarok közös szabadság-szeretetéből jöhet létre egy élhető, demokratikus Románia” – nyilatkozta Szilágyi Zsolt.

forrás:/neppart.eu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Szilágyi Zsolt: „Ne féljenek az erdélyi magyarok szabadságvágyától!” Roland 14 márc : 18:52 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Katt ide!

Roland


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz