+ A | - a | Visszaállít
2015. márc.
11
  Utoljára élünk át ilyen napfogyatkozást
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Március 20-án lesz a világ utolsó ilyen napfogyatkozása. Bár 500 ezer évenként történhet ilyen esemény, ez akkor is az utolsó lesz az emberiség történelmében...
Egy új Kickstarter kampány indult azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsön az emberiség történelmének legutolsó Északi sark feletti napfogyatkozásának megfigyelésére.
A tervek szerint egy meteorológiai léggömbhöz hasonló szerkezetet küldenének fel, hogy rögzítse az eseményt a sztratoszférában. Nem csak tudományos céllal, hanem az utókornak is.


2015 március 20-án ugyanis teljes napfogyatkozás lesz. A különlegessége az, hogy a Hold árnyéka az Északi-sarkon vonul át. Ilyen esemény 500.000 évenként ha bekövetkezik, csak éppen az olvadó jégsapka miatt a következő alkalommal már mindez emlék lesz...
Még nem tudni, hogy fog erre reagálni az elektromos hálózat. Az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózata (ENTSOE-E) szerint a napfogyatkozás megterheli a hálózatot, mivel a napenergia mennyisége ekkor egy időre erősen csökkenni fog.

Magyarországról legutóbb 2008. augusztus 1-jén láthattunk részleges napfogyatkozást (Foto NASA)

Ha aznap tiszta lesz az ég, 35 ezer megawatt napenergia-veszteséggel kell számolni; ennyi fog eltűnni az európai elektromos rendszerekből, majd lassan visszatérni. Erre akkor kerül sor, amikor a kontinensen megindul a munkaidő. Felhős időben a jelenség hatásai csekélyebbek lesznek.

Az európai átvitelirendszer-üzemeltetőknek komoly próbatétel az esemény. Napfogyatkozások korábban is voltak, de az ENTSOE-E tavaly decemberi tanulmánya azt írja, hogy ma már nagyobb a kockázat, mivel egyre több a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egység. Elképzelhető, hogy az energiahiányt más forrásokból kell majd pótolni.
A szakértők úgy látják, az európai üzemeltetők közötti koordináció döntő jelentőségű lesz. Alapos előkészítés után, a részleges napfogyatkozás előtt és közben az üzemeltetők online kapcsolatban fognak állni, hogy összehangolják a tervezett mentőakciókat.

"A Zero 2 Infinity az utolsó esély, hogy megörökítsük a Hold árnyékát az Északi sarkon, mielőtt végleg elolvad" - mondta az egyik koordinátor Spanyolországban.

forrás:/mti/


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz