+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
13
  Kétszázezren halnának meg a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Még ha valakit egyáltalán nem érdekel a világűr, akkor is rendkívül érdekesnek találhatja a Mars One (marslakó) koncepcióját, amelyre bármennyire is hihetetlen, eddig már több mint kétszázezer ember jelentkezett. Közülük fogják kisorsolni azokat, akiket kilőnek a vörös bolygóra, de soha többé nem térhetnek vissza a Földre. Asimov fikciója valósággá válhat.

2024-ben egy űrhajót szeretnének fellőni a Marsra, négyfős személyzettel. Erre a misszióra, amelyről köztudott, hogy csak egy irányba szólnak a jegyek, már több mint kétszázezer ember jelentkezett. Ebből a tömegből már kirostáltak 660 főt, akik a legesélyesebbek az életfogytig tartó küldetésre, de csak négy „szerencsés” kap lehetőséget.

A grandiózus küldetésre természetesen a média is rászállt, és ha minden igaz, komplett valóságshow keretében fogják bemutatni a kiválasztott „marslakók” előkészületeit az útra. Az ugyanakkor már most rettenetesen érdekel mindenkit, hogy milyen emberek jelentkezhetnek egy ilyen próbatételre.

A brit The Guardian most egy 10 perces interjút közölt több marslakó jelentkezővel, akiknek olyan fogós kérdéseket tettek fel, hogy például miként fognak megbirkózni a szexuális élet hiányával, vagy azzal, hogy gyakorlatilag mindenkit és mindent hátrahagyva nekivágnak egy ismeretlen új világnak, ahol eddig csak szondák és távirányítású űrjárók fordultak meg.

Ugyan elég csábító az a lehetőség, hogy ez a négy fő lehet az emberiség sarja egy másik bolygón, az áldozat, amit ezért meg kell hozniuk, hatalmas. Azon túl, hogy a marslakó telepesek teljesen kiszakadnak a földi társadalomból, soha többé nem mehetnek ki a szabadba, nem lesz lehetőségük friss levegőt venni, és életük végéig egy légmentesen elzárt, mesterséges táborban kell élniük, egy emberi életre totálisan alkalmatlannak tűnő, sivatagos bolygón.
A Guardian újságírója az interjúban azt a kérdést is feltette az egyik jelentkezőnek, hogy a telepes-jelöltek mentálisan egészségesek-e? És itt valószínűleg rátapintott a küldetés egyik legkényesebb pontjára, mert a videóban szereplők nagy részét valószínűleg ki fogják szórni. Érdekes interjúalanyok, de az ezoterikus válaszaik miatt előfordul, hogy alkalmatlannak fogják őket ítélni erre az embert próbáló küldetésre.A marslakó misszió érdekében ugyanis a szervezők nagyon szigorú rostát állítottak föl: nem csak fizikálisan és intellektuálisan kiemelkedő telepeseket keresnek, hanem fontos, hogy ezek a jelentkezők szellemileg is toppon legyenek. A fókusz azon van, hogy legyenek képesek kiemelkedő módon az együttműködésre és útközben, vagy a Marson ne őrüljenek meg. (Ezt nem tudjuk, hogyan lehet előre kiszűrni, de nyilván vannak módszerek a kockázatok csökkentésére – a szerk.)

A küldetés természetéből kifolyólag a telepesek nemzetközi celebek lesznek, és milliárdok követhetik nyomon a tevékenységüket, ezért fokozottan „normálisnak” és „szerethetőnek” kell maradniuk. Ezért lehetséges az, hogy a misszió kezdetéig hátralevő 10 évben az idő oroszlánrészét a kiválasztás viszi el.

forrás:/atv.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz