+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
30
  A Hold sötét oldala: lerántjuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon

szerző: Papp Ádám

Megannyi ember fantáziáját ejtette már rabul a fülledt nyári éjszakák hipnotikusan tökéletes égboltja. Mennyien bámulhatták- az idő múlásával egyre fejlettebb és kifinomultabb műszerekkel holdunkat - a hittel, hogy végre megláthatják másik oldalát?
Bármennyien is lehettek a történelem során, kevesen voltak ahhoz, hogy ne maradjon legtöbbünk számára megannyi rejtély a hozzánk legközelebb álló égitestről. Most arra vállalkozunk, hogy lerántsuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről, elhallgatott igazságokról, elavult elméleteket cáfoljunk Holdunkkal kapcsolatban. Melynek mindig lesz egy sötét oldala, amit sose láthatunk.


Az égen, még ma is csupán felfedezők vagyunk

Rengeteg találgatás született már eme égi tünemény „születésével” kapcsolatban. A legnépszerűbbek egyike szerint, a Hold eonokkal ezelőtt levált bolygónkról, persze azt senki nem tudta megmondani honnan.
Illetve, hogy a föld keletkezésekor megmaradt anyagból állt össze.

Ezeket későbbi vizsgálatok teljesen kizárták, ugyanis a holdfúrások által kitermelt kőzetek olyan vasat tartalmaztak, melyek természetes módon sose léteztek a Földön.

Ráadásul a kőzetek további vizsgálata során olyan elképesztő megállapításra jutottak, hogy a Hold nem csak Földünknél, de még a Napnál (így Naprendszerünknél) is idősebb.

Bolygónk korát 4,6 milliárdra, a holdkőzet életkorát viszont nem kevesebbre, mint 5,3 milliárd évesre becsülik. Mindehhez hozzájön a holdpor, mely legalább egymilliárd évvel idősebbnek tűnik a kőzetnél!

Ez a por ráadásul kémiai összetételében teljes mértékben különbözik a holdkőzettől, ami megbuktatja azon elméleteket, miszerint ez a por a kőzet felaprózódásából keletkezett. Tehát a kőzet teljesen máshonnan származtatható!

Szintén említésre méltó, hogy egy normális bolygó összetételével ellentétben a Hold felszínén találhatók meg a magasabb olvadáspontú elemek. A holdkőzeteket tanulmányozva, számos geológus arra a megállapításra jutott, ezeknek a vegyületeknek máshonnan, valami ismeretlen módon kellett a felszínre kerülniük.

Szintén népszerű elmélet volt egy időben, hogy a bolygónk gravitációs mezeje fogta be valamilyen módon a Holdat. Ezt az elméletet semmi sem támasztja alá, sőt Isaac Asimov megállapítása szerint a hold túlságosan is nagy ahhoz, hogy a Föld be tudja fogni. Már a befogás esélye és hogy ezáltal a bolygó körül keringjen hihetetlenül alacsony.

Sőt, már többekben megfordult a kérdés, hogyan tud a bolygó egy ilyen, a méreteihez képest igencsak nagynak mondható, holdat a gravitációs mezejében tartani?

Mennyi titka lehet még?

Holdunk ráadásul igencsak furcsa pályán mozog: Naprendszerünkben az egyetlen hold, amely állandó és szinte tökéletes pályán kering. A Hold tömegközéppontja 2 kilométerrel közelebb van a Földhöz mint a geometriai középpontja, ami elméletileg a keringésben ingadozást okozhatna, de ezt az anomáliát kiegyenlíti bolygónktól legtávolabb lévő és sose látható oldalán egy bizonyos kidudorodás. Szintén ámulatba ejtő véletlen, hogy átmérőjének pont megfelelő távolságban van a Nap eltakarásához, egy esetleges napfogyatkozás során. Ugyancsak Asimov szerint, ennek nemhogy semmi csillagászati oka sincsen, de az összes bolygó közül kivételesen a Föld rendelkezik ezzel a képességgel.Ezen furcsaságokra akár választ is adhat a Hold a Földhöz képest alacsony (a Föld 5,5 míg a hold 3,34-es átlagolt sűrűségű). Ez Dr. Gordon MacDonald a NASA tudósa által tett 1962-es nyilatkozata szerint annyit jelent, hogy a Holdat üregesnek kell tekintenünk. A Lunar Orbiterrel végzet, a Hold gravitációs mezejével való kísérletek alapján is kijelenthetjük azt a megdöbbentő megállapítást, miszerint a Hold üreges!

Kong, mint egy üres konzervdoboz

Mikor az Apollo12 1969 november 20-án ledobta holdmodulját, mely visszazuhant az égitestre, ami mesterséges holdrengést eredményezett, több mint egy órán keresztül visszhangzott a Hold akár csak egy harang! Ezt az Apolló13 hasonló moduljával már szándékosan idézték elő, szeizmológiai mérések szerint a becsapódás vízhangja 3 óra 20 percig tartott és egészen 40 km mélységig terjedt!

Mindig marad majd egy sötét oldala

Ezek mellett még rengeteg furcsaságot és furcsa elméletet találhatunk örökké fogyó és hízó szomszédunkról. Például a Holdra szerelt műszerek nem egyszer vízpárát észleltek ahhoz képest, hogy tudósok szerint nem található és soha nem is volt víz a felszínén. Sok kráter nem külső hatásra jött létre, még sincs nyoma vulkanikus tevékenységnek. Sokak szerint a Hold idegenek megfigyelő állomása.

Bármi is legyen az igazság, el kell ismernünk, hogy a természet maga a legnagyobb bűvész még mindig és mi ámulatból ámulatba esünk és csodáljuk trükkjeit.

forrás:/ pozitívnap/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
A Hold sötét oldala: lerántjuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről Roland 30 dec : 08:31 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Hát ez tényleg fura, hogy a Hold idősebb a Földnél!

Akkor mégiscsak igazak lehetnek azok az elméletek, melyek szerint a Hold egy távoli naprendszerből származik. Valahogyan ide került a Föld közelébe, s a Föld gravitációs ereje, vonzása "befogta".Roland

A Hold sötét oldala: lerántjuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről DenverStar 05 jan : 01:15 Válasz erre
Hozzászólás: 34

Regisztrált: 29 jan : 04:12
Katt ide!

Érdekes, itt nem irják hogy idősebb....Jó lenne valami hivatalos forrás ezekről.Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz