+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
03
  Mégsem repülhet a japán űrszonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

Ismét elhalasztották a japán Hajabusza–2 űrszonda indulását a hétfői erős szél miatt – közölte a japán űrügynökség, a JAXA. Az űrszondát szállító H–IIA rakétát legkorábban szerdán lőhetik fel. Az eredetileg tervezett vasárnapi startot is a rossz idő miatt halasztották hétfőre. A szerdai indulás magyar idő szerint hajnali 5 óra 22 perckor lesz.A Hajabusza–2 megközeliti a kisbolygót (fantáziarajz)

A Philae november 12-i üstökösre szállása után a kutatók izgatottan várják a japán szonda indítását. A terv szerint a hűtőszekrénnyi Hajabusza–2 több kisebb robotot, köztük a Minerva–II-t és a Mascot leszállóegységet szállítja az egy kilométer átmérőjű kisbolygó, az 1999 JU3 felszínére.

A kutatók szeretnének robbanást előidézni a kisbolygón, hogy mintákat vehessenek a belsejéből is. A kutatók szerint a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott.
A Hajabusza-1-nek 2010-ben sikerült az Itokava aszteroidáról pormintákat vennie. A Hajabusza-2 misszió mintegy 200 millió euróba, nagyjából 61 milliárd forintba kerül. Ha minden a tervek szerint alakul, a minták 2020-ban jutnak a Földre.

forrás:/mti/


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz