+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
17
  A háborúknál is pusztítóbb, amit az emberek a velük élőkkel tesznek.
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Több ember veszíti életét a főként a nőket és a gyerekeket érő családi belüli erőszakban, mint háborúkban - tárta fel az Oxfordi Egyetem és a Stanford Egyetem kutatóinak közös tanulmánya, amelynek készítői először számszerűsítették azt, mekkora kárt okoz a gazdaságnak ez a sanyargatás, amely fölött a mindennapokban gyakran szemet hunynak. A szakemberek évi 8 ezer milliárd dollárra becsülik az összeget.

"A háborúk minden egyes civil áldozatával szemben nagyjából kilenc embert ölnek meg személyek közötti vitákban" - írta tanulmányában Anke Hoeffler, az Oxfordi Egyetem és James Fearon, a Stanford Egyetem kutatója. Becslésük szerint a családon belüli vitáktól a háborúkig terjedő erőszakcselekmények - főként a termeléskiesés miatt - évente 9,5 ezer milliárd dollár kárt okoznak a világgazdaságnak, ami a világ GDP-jének 11,2 százalékával egyenlő.

Az elmúlt években a világ mintegy 20-25 országában dúlt polgárháború, ami sok helyi gazdaságot tönkretett, és évi 170 milliárd dollár gazdasági kárt okozott. A családon belüli erőszaktól független emberölés 650 milliárd dollárral károsítja a világ GDP-jét. Ezek a számok eltörpülnek a családi erőszak okozta 8 ezer milliárd dollárnyi gazdasági kár mögött.

290 millió gyermeket bántanak otthonában

A tanulmány az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) adataira támaszkodva kimutatta, hogy 290 millió gyermek szenved erőszakostól otthon. A becsült költségeket alapul véve - a gyermekek sérüléseinek ellátásától a gyermekjóléti szolgálatok költségéig - a tanulmány készítői kiszámolták, hogy a gyerekek elleni, nem halállal végződő erőszakcselekmények a gazdag országok GDP-jének 1,9 százalékát, a Szaharától délre fekvő afrikai térségben - ahol a súlyos fenyítés mindennapos - a 19 százalékát viszi el.

Bjorn Lomborg, a Koppenhágai Konszenzus Központ igazgatója hangsúlyozta: a családon belüli erőszak fölött gyakran szemet hunynak, mint ahogyan az autóbalesetekre is kevesebb figyelem összpontosul, mint a légi szerencsétlenségekre, holott sokkal többen halnak meg közúti balesetekben.A tanulmány a dán központ megrendelésére készült azzal a céllal, hogy segítsen az ENSZ-nek meghatározni a fejlesztési célokat 2030-ra, a 2000-2015-ös időszakra megfogalmazott a millenniumi fejlesztési célok után.

A szakemberek szorgalmazzák, hogy az új célok között kell megfogalmazni a követelményt, hogy vessenek véget a súlyos veréseknek mint a gyerekfegyelmezés elfogadott formájának, és vissza kell szorítani a nők elleni családon belüli erőszakot.

forrás:/hir24/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz