+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
13
  A Földet támadja a Nap! Ez a hétvége más lesz, mint a többi!
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
szerző: Szilágyi Szabolcs

Nem csak éltető fénnyel és meleggel lát el bennünket naprendszerünk csillaga, de időnként a "szükségesnél" nagyobb mennyiségű részecskét is zúdít a Földre. Nem célzottan történik ez; a napviharok zöme nem bolygónk irányába mutat, ám ezen a hétvégén mi vagyunk a célpont. De mi is történik ilyenkor?
Ezeknek a kitöréseknek forrásául az úgynevezett napfoltok szolgálnak; jelen esetben egy igen komplex, AR2518 "névre" katalogizált napfoltból robognak kifele a Nap részecskéi. Sajnálatos, hogy az AR2518 éppen a mi irányunkba (illetve abba az irányba, amerre a Föld halad) "néz". Kutatók szerint a szerdai, nagyobb erejű kitörést a hétvégén több hasonló fogja követni.


Mágneses mezők generálta napkitörés, avagy koronakidobódás (coronal mass ejections, CME) - ennek a jelenségnek köszönhetjük a bolygónkat hamarosan elérő "extra" részecskék özönét.

A még hétfőn útnak indult "csapat" remélhetőleg nem okoz semmilyen nagyobb fennakadást itt, a földfelszínen, de ha elég erős a sugárzás, akkor geomágneses viharokat hozhat létre. Sőt, néha még a rádiójeleket is megkavarhatja, megnehezítve vagy egyenesen ellehetetlenítve a modernkori navigálást és kommunikációt egyes területeken.

Élénkülő szakaszban
A Nap 11 éves ciklusokban "teszi a dolgát": ennyi idő alatt jutunk el a napkitörések minimumától a maximumáig. Jelenleg éppen az utóbbi stádium felé tartunk, azaz a közeljövőben további, még erősebb kitörések várhatóak.

A mostani, hétvégi helyzet annyiban más a korábbiakhoz képest, hogy viszonylag ritkán éri el a Földet kétszer egymás után egy-egy ilyen "sugár". Egyes vélemények - például Thomas Berger, a NOAA Űridőjárás-Előrejelző Központjának (Space Weather Prediction Center, SWPC) kutatója - szerint bizonyos tekintetben ezek a kitörések felerősíthetik egymás hatásait.

Pontosan azonban senki sem tudja, milyen hatással van az egyik napvihar a másikra. Éppen ezért az amerikai atmoszférakutató intézet, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) közepes és erős geomágneses viharokat jelez előre a mai késő délutánt, estét illetően. Ez elsősorban az Egyesült Államokat érinti, tekintve, hogy Európa addigra már elfordul a Nap irányából.

Az intézet szerint azonban nem válik kezelhetetlenné a helyzet, de nem árt néhány óvintézkedést megtenni a jelenségnek leginkább kitetteknek.

Az igazán északon élők viszont valószínűleg kivételes Aurora Borealis-ban gyönyörködhetnek

Ilyenek például a nagy magasságban vagy a sarkok közelében haladó repülőgépek, illetve a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station, ISS) tartózkodó űrhajósok, akiknek az állomás sugárzástól jobban védett részeibe kell ilyenkor húzódniuk. A földfelszínen leginkább áramkimaradástól kell tartani.

Az északi fény a megnövekedett elektromosrészecske-mennyiség hatására különösen látványos formában mutatkozik majd meg.

forrás:/ma.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz