+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
30
  Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon

szerző: Jools

A földi magnetoszféra kulcsfontosságú szerepet tölt be a bolygó felszínének megóvásában. Megvédi a planétát a napkitörésektől és az egyéb forrásból érkező nagyenergiájú kozmikus sugárzás hatásaitól. A bolygónkat körülvevő mágnese tér azonban az utóbbi hat hónap mérései alapján gyors ütemben gyengül, ami egy közelgő pólusváltás előjele lehet, mondja Rune Floberghagen, a kutatás vezetője.

A méréseket az Európai Űrügynökség nemrégiben felbocsátott Swarm műholdjai végezték. A három űreszközön elhelyezett magnetométerek adatai alapján a magnetoszféra legnagyobb kiterjedésű gyengülése a nyugati félteke fölött figyelhető meg, míg más területeken, például az Indiai-óceán déli részén megerősödött mágneses tér.Változások a Föld mágneses terében 2014 januárja és júniusa között


Az eddigi információk alapján Floberghagen elmondása szerint úgy tűnik, hogy a mágneses északi pólus Szibéria felé kezdett elmozdulni. „A hasonló váltások nem egyik pillanatról a másikra mennek végbe, hanem néhány száz, talán néhány ezer év alatt” – mondja a kutató, aki hozzátette, pólusváltásokra a bolygó múltjában már számos alkalommal sor került.

A folyamat a jelenlegi elméletek szerint néhány százezer évente zajlik le. Ha befejeződik a mostani váltás, az iránytűk a mágneses északot követve annak irányába, vagyis földrajzilag dél felé fognak mutatni. Bár a folyamat a bolygó életének szerves részét képezi, a Swarm műholdak adatai alapján a gyengülés jóval gyorsabb a vártnál.

Eddig úgy hitték, hogy a magnetoszféra ereje száz évente nagyjából 5 százalékkal gyengül, az új adatok azonban évtizedenként jeleznek előre ilyen mértékű gyengülést. Ez azt is jelenti, hogy az eredetileg megjósolt teljes váltásra nem két évezred múlva, hanem már sokkal korábban is sor kerülhet. Floberghagen abban reménykedik, hogy a Swarm-projekt újabb adatai talán megvilágítják majd, hogy miért ilyen gyors ütemű a gyengülés.

Nincs bizonyíték arra, hogy a mágneses pólusok kicserélődése bármiféle katasztrófát idézett volna elő a múltban. Nem esnek tömeges kihalások az események környékére, és megnövekedett sugárzási szint nyomait sem találták a kutatók a vonatkozó kőzetrétegekben. A szakértők szerint jelenleg a legérzékenyebben az emberiséget érintheti egy ilyen esemény, hiszen a villamos hálózatok és a kommunikációs rendszerek érzékenyek a magnetoszféra változásaira.Bolygónk mágneses tere pajzsként védi a felszínt a kozmikus sugárzástól. Létezését a Föld vasmagjának köszönheti, amelynek külső rétegei folyékonyak. A mag hőmérsékletében bekövetkező apróbb változások, illetve a bolygó forgása folyamatosan áramoltatják a külső mag anyagát, komplex mágneses teret hozva létre az égitest körül. A magnetoszféra nem minden helyen egységes erősségű, és általában, ha kis mértékben is, de egy-egy területen belül is folyamatosan változik az ereje, attól függően, hogy éppen hogyan áramlik és kavarog a mag anyaga.

„A külső mag áramlásai gyakorlatilag tökéletesen tükröződnek a magnetoszféra aktuális állapotában” – mondja Floberghagen. „Ha az amerikai kontinens fölött meggyengül a mágneses tér, az azt jelenti, hogy a földrész alatt éppen lelassult a mag anyagának áramlása.”

A Swarm műholdak a mag, a köpeny és a kéreg mágneses eseményeit külön-külön is képesek mérni, így a kutatók azt remélik, hogy az űreszközök által begyűjtött adatok révén pontosabb navigációs rendszerek lehetnek létrehozhatók, előre jelezhetővé válhatnak a földrengések, és felderíthetők lesznek a bolygó mélyén rejtőző, eddig fel nem tárt természetes erőforrások is.

forrás:/ipon.hu/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése Szofi 30 júl : 04:20 Válasz erre
Hozzászólás: 185

Regisztrált: 11 máj : 14:36
Ó! Remek! Mégsem több ezer év a pólusváltás?

Az is megnyugtató, hogy nem kell izgulni, ha mégis bekövetkezik, mert a geológusok nem találtak nagyobb kihalási eseményeket. Az igaz ugyan, hogy az emberiség a legérzékenyebb az ilyen eseményre, de ne izguljatok, a Dínók túlélik majd!
Válasz: Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése Roland 31 júl : 05:19 Válasz erre
Hozzászólás: 602

Regisztrált: 03 okt : 15:10
Persze, persze, a hüllők... Ők túlélik... De akibe egy kicsit több emberi (emlősi), melegszívű szeretet / érzelem szorult -- az nem.
Nem lepődök meg és nem hülyézlek le Szofi, mert te nyíltan megmondtad, hogy te az ördögöt várod .. ..
A Vízözön idején Enlil is ezen a párton volt. Vesszen minden ember, csak a gyíkok maradjanak meg!
Aztán szerencsére Enkinek a Víz istenének köszönhetően, ez mégsem így lett!
Végül meg Enlil lett az, aki csúnya véget ért.. Mert még a saját faja, az anunnakik is kiközösítették és elűzték őt maguk közül.
Nemhiába találkozhatott Ábrahámmal, akitől ilyen hülyeséget kért, hogy a saját fiát Izsákot, ölje meg, áldozza föl neki. Biztos nem tetszett Enlilnek, hogy Izsák is emlős/ember volt..
Mózes esetében pedig, amikor azt kérte tőle a zsidók vezetője, hogy mutassa meg magát neki, azt válaszolta: "Abba belehalnál". De utána Mózes csak tovább erősködött, hogy látni akarja. Erre Enlil megjelent, és rátámadt Mózesre. Ekkor Mózes egy bárányt dobott elé, és Enlil azt ölte meg; Mózest pedig nem bántotta.
Ez a katona, "patás ördög", Enlil -- ilyen volt.....
Szerintem Izrael területén is ő irtatta ki az őslakosság 80 %-át a zsidókkal, i.e. 1250. körül, amikor azok megérkeztek Egyiptomból Izraelbe. Mert az (egy) Úr Isten, a Szeretet és az Igazság Istene, az azért talán mégsem tenne ilyet.

Enlil egy bukott angyal volt.
[ módosítva 31 júl : 05:21 ]

Roland


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz