+ A | - a | Visszaállít
2014. jún.
26
  Jégjáró búvárrobotot tesztel Alaszkában a NASA
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
szerző: Vigh Dániel

A víz alatti világ feltérképezésére szolgáló búvárrobotot tesztel a NASA, az űrügynökség a távoli holdak titkait szeretné vele feltárni.

Az olyan távoli holdakon, mint a Jupiter Európája vagy a Szaturnusz Titánja, a kutatók feltételezése szerint hatalmas óceánok és metángáztavak terülnek el a vastag jégkéreg alatt, a rejtett tározók titkait pedig szeretné a közeljövőben jobban megismerni az Amerikai Űrügynökség. Legutóbb például a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának jégpáncélja alatt lelt rejtett óceánra a NASA Cassini űrszondája.

Éppen ezért kezdett új felderítő robotja, a BRUIE (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration) tesztjébe a NASA egy alaszkai fagyott tó jégpáncéljának felszíne alatt – írta a Verge. A búvárrobot a jégréteg víz alatti oldalán képes fémkerekeivel kapaszkodva gurulni, miközben a szenzoraival méréseket végez, majd az eredményeket továbbítja a NASA földi bázisának. Az eszköz tesztjéről videó is készült:

Bár az alaszkai tó jégrétege mindössze 30-40 centiméter vastagságú, a kutatók szerint az Európán is hasonló körülményekre kell készülniük.


Óceánt rejthet felszíne alatt a Titán, a Szaturnusz legnagyobb holdja is (amelyet 2012-ben vizsgált meg a Cassini), a Jupiter Európa holdja alatt pedig metángáztavak találhatóak. Ezek után valószínűsíthető, hogy a Szaturnusz és holdjai elsődleges kutatási célpontok lesznek az esetleges mikrobiális élet vizsgálata szempontjából. A tervek szerint a következő 10 évben egy önálló űrszonda a felszíni leszállás után átolvasztaná magát a jégkérgen, és a hold óceánjába egy kisméretű robot-tengeralattjárót engedne, ennek lehet prototípusa a BRUIE.

forrás:/vs.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Jégjáró búvárrobotot tesztel Alaszkában a NASA Apaa 27 jún : 05:08 Válasz erre
Hozzászólás: 1

Regisztrált: 20 aug : 05:52
Erről a cikkből Bubó-i szakértelem jön.Madaraknak fogsor...kígyónak lábsó...:-/ Európa metántavai,Titán óceánja ...

Értem én hogy benzin! de mitől megy?:-))))Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz