+ A | - a | Visszaállít
2014. febr.
22
  Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
szerz: lica

Egy kutató azt állítja, hogy sikerült azonosítania tíz szót, az eddig megfejthetetlennek tűnő Voynich-kéziratból. A 234 oldalas könyv már évszázadok óta izgatja a tudósok fantáziáját, de eddig semmilyen előrelépés nem történt az értelmezésével kapcsolatban.

A Voynich-kézirat egy ismeretlen nyelven írt könyv, a 15. század elején írhatták. Nevét Wilfrid Michael Voynich könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került a könyv. Maga a könyv 234 darab velumlapból áll, de 42 lap hiányzik belőle, legalábbis a számozások alapján erre következtetnek.

Megtalálása óta nagyon sokan próbálták megfejteni, hivatásos és amatőr kódfejtők, még a brit és amerikai haditengerészet is próbálkozott vele – sikertelenül. Olyan elméletek is vannak, hogy az egész csak hoax, egy jól megrendezett csalás, semmi értelme nincs a szövegnek.

Ábrák is vannak a könyvben, de ezek sem nyújtanak segítséget a megfejtéshez. Az ábrákon növények, asztronómiai szimbólumok, meztelen nőalakok vannak. A Voynich-kézirat történetét a 17. századig tudják visszakövetni, bár voltak olyan időszakok, amikor nyoma veszett a kéziratnak.

Több tudósról, alkimistáról feltételezik, hogy ő a Voynich-kézirat szerzője, de természetesen senkiről nem tudták bebizonyítani ezt még. A kéziratot most a Yale Egyetem könyvtárában őrzik.

Most Stephen Bax, az angol University of Bedfordshire nyelvészprofesszora állítja, hogy sikerült 14 karaktert dekódolnia a szövegből és ezek segítségével több szót is el tudott olvasni a kéziratból. A szavak között van a koriander és a boróka, de egy csillagkép mellett a Taurus szót sikerült kibetűznie.


Azt a módszert választotta, amellyel az egyiptomi hieroglifákat fejtették meg, tulajdonneveket próbált találni a szövegben, majd ezeket a neveket használva jutott tovább a köznevekig. A kötetben nagyon sok ábrát használnak illusztrációként, például növényekre és csillagokra. Bax azonosítani tudott ezek közül néhányat más középkori írásokat tanulmányozva. A kutató hozzáteszi, hogy még nagyon messze járnak attól, hogy teljesen megfejtsék a kéziratot, de ez biztató kezdet a hosszú évszázadokig tartó tapogatózás után.

forrás:/index/

kapcsolódó: Mégis van értelme a Voynich-kéziratnak? Katt ide!
Van logika a világ legrejtélyesebb szövegében Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból Babba 22 febr : 12:07 Válasz erre
Hozzászólás: 92

Regisztrált: 20 jún : 01:11
Háááááááááát a 243 oldalból ,csak 14 szó????!!! majd 1000 év múlva hátha kibogozzák .... vagy nem?!Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz