+ A | - a | Visszaállít
2014. febr.
14
  Újabb lépést tettek a korlátlan és olcsó energia felé
Tanulmányban részletezték mérföldkövet jelentő magfúziós kísérleteiket azok az amerikai kutatók, akiknek először sikerült több energiát nyerni a fúzióból, mint amennyit abba belefektettek.
A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium tudósainak már tavaly ősszel nyilvánosságra hozott sikeres kísérleteiről most jelent meg tanulmány a Nature című tudományos folyóiratban
.

"Először fordult elő, hogy bárhol is több energiát nyertünk ebből a fűtőanyagból, mint amennyit belefektettünk" – írta a kísérletek jelentőségét hangsúlyozva Omar Hurricane, a tudóscsoport vezetője. Hozzátette, "ez egészen egyedülálló és sokunk szerint jelentős fordulópontot jelent".

A kutató szerint ugyanakkor rengeteg munkára van még ahhoz szükség, hogy a kísérlettől eljussanak a fúzió önfenntartó energiaforrássá válásához. Kijelentette, hogy nem sikerült a fúziós erőművek működtetéséhez szükséges begyulladást előidézniük, és nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy ezt mikorra tudják elérni.

A kísérletet a 2009-ben 3,5 milliárd dolláros költségvetésből megépült National Ignition Facilityben (NIF) hajtották végre. A kutatók 192 lézernyalábbal vettek célba egy fúziós fűtőanyaggal (deutérium- és a tríciumplazmával) megtöltött, mintegy 2 milliméteres kapszulát, amelyet egy hajszálvékony fagyott réteggel béleltek ki.

Az igen magas hőmérsékleten a hidrogénizotópok magjai fuzionáltak, neutront, alfa-részecskét és energiát kibocsátva. A Nature folyóiratban leírt, szeptemberben, illetve novemberben elvégzett kísérletek során a fúziós üzemanyag több energiát adott le, mint amennyit abba bevittek, igaz, ez kevesebb volt annál, mint amennyit a lézerek a célra sugároztak.

Annak köszönhetően, hogy a lézersugarak erejét megduplázták, a deutérium és a trícium fúziója stabilabbnak bizonyult, mint a korábbi kísérletek során. A tavaly májusban elkezdődött kísérletsorozat közben a fúziós energiahozamot a tízszeresére növelték.

Az egyik kísérlet során sikerült a fúzió begyújtásához szükséges, úgynevezett Lawson-kritériumok több mint felét teljesíteni – igaz, a begyújtáshoz szükséges energiaszintnek csak a századrészét érték el.
A fosszilis üzemanyagokkal és a nukleáris erőművekkel szemben a fúzió üvegházgázok és radioaktív hulladék nélküli, korlátlan és olcsó energia forrása lehet. A magfúzióban két kisebb atommag egyesül egy nagyobbá. Ha a reakcióban részt vevő elemek könnyebbek a vasnál, akkor a folyamat óriási energia-felszabadulással jár, ellenkező esetben energiát kell befektetni.A Nap is – akárcsak a többi csillag – fúzió segítségével működik: hidrogénatomjai egyesülnek, aminek eredményeként héliumatommagok keletkeznek, hatalmas energia szabadul fel. A fúziós rendszer gyökeresen eltér a hagyományos atomerőművektől, amelyek a maghasadás elve alapján működnek.

Szakemberek a NIF által bejelentett sikert az utóbbi évek legjelentősebb érdemi eredményének tekintik a magfúziós kutatásokban, amely megadhatja a végső lökést az önfenntartó fúzió beindításához. Ez akkor valósul majd meg, ha a folyamat során legalább annyi energia szabadul fel, mint a lézernyalábok által szolgáltatott energia.

forrás:/hvg/nature/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Újabb lépést tettek a korlátlan és olcsó energia felé Szofi 14 febr : 05:33 Válasz erre
Hozzászólás: 185

Regisztrált: 11 máj : 14:36
Ebben a videóban a 22. perctől bemutatnak egy kísérletet: 700 wattos mikrosütőt 3 percig működtetve a szén átalakul vassá. Ez pedig csak fúzióval lehetséges. Honnan lett az a többlet energia, amire a fúziónak szüksége volt? Az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni, állítólag...Folyik a birkásítás ezerrel és mi emberek hagyjuk, sőt még tapsikálunk is a "Világ urainak" hozzá. Olvastam, hogy az antigravitációs technikák is már réges rég (állítólag 80 éve) alkalmazva vannak titokban, de amíg az utolsó csepp szénhidrogén el nem fogy nekünk nem szabad tudni róla, még akkor sem, ha beledöglünk.

Ehhez a kísérlethez még csak nem is kellett 3,5 milliárd dollár...
[ módosítva 14 febr : 05:37 ]Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz