+ A | - a | Visszaállít
2014. febr.
06
  Legnehezebb küldetése előtt a Curiosity
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: lica

A NASA tudósai eddigi legnehezebb küldetésére készítik fel a Curiosityt, egy nagyjából egy méter magas homokbuckán kell átkelnie. A probléma, hogy el is akadhat a homokban.


A Dingo rés látképe a marsjáró kamerájával készített felvételeken Fotó: Ho

Most a lehető legjobb útvonalat próbálják meg kialakítani, hogy a jármű eljusson következő úticéljához, a Mount Sharphoz. A két lehetséges útvonal azonban tele van kövekkel, ezeken rázkódva pedig megsérülhetnek a Curiosity kerekei, amelyek már amúgy sincsenek jó állapotban.

A jármű hat alumínium kerekén jónéhány horpadás, ütés van a marsi regolit miatt. A NASA most négy motort üzemeltet a lehetséges hat helyett, arra számítva, hogy könnyebb lesz így a rover élete. De a kutatócsoport megpróbálja simább útra terelni a Curiosityt.

Az egyik megoldás az úgynevezett Dingo résen keresztül vezetne, amely szeles, homokdűnés terület. Ha a Curiositynek sikerülne kereszülverekednie magát a homokon, nagyon könnyű útja lenne a célig. De ha figyelembe vesszük, hogy a Curiosity testvére, a Spirit még mindig egy hasonló dűne foglya a bolygó másik oldalán, akkor meggondolandó, hogy erre küldjék-e.

A NASA még nem döntötte el, merre megy tovább a Mars-járó, egyelőre a Dingo rés keleti oldalán várja a döntést. A kutatók nem félnek attól, hogy lassabban haladhat a Curiosity, a lényeg, hogy elérje célját.

forrás:/index/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz